Annons
AnnonsAnnons

Sppedquiz v 40: Andra omgången svar: kostråd, span på dyra väskor och Silvstedts bloggdebut


Hej Charlotta! Jag blir så inspirerad av din träning och strävan att äta hälsosammare. Jag har fått tvillingar och så länge jag var mammaledig gick det bra att promenera så mycket att jag kom tillbaka till min vikt igen. Problemet började när jag började jobba och vi har massor att göra. Jag har det precis så som du skrev i din dagskrönika för ett tag sedan. (Den var jättebra. Jag skrattade igenkännande.) Ingen tid att göra frukost till mig själv och sedan när jag jobbar är jag stressad över allt som ska hinnas med under dagen. Det blir lätt många kaffe och gärna med bulle / macka / godis till. Gå ut och äta finns inte tid till. Resultatet är 2 kg upp efter jag började jobba… Hur bryter man bäst småätandet samtidigt som man jobbar? Jag tycker det är jättesvårt. /Annelie

SVAR: Grattis till dina tvillingar! Det är en särskild känsla och gåva. Kul att jag inspirerar dig! Det låter som att du behöver få in planering och struktur i ditt ätande med tanke på hur stressigt du verkar ha det. Annars finns risken som sagt att man tar dom enkla och ofta väldigt kalorifyllda och onyttiga utvägarna. I Sverige är det fortfarande väldigt svårt med hälsosam takeaway eller ens vettiga lunchalternativ. Så du behöver inte sörja för att du inte hinner gå ut och äta för det mesta utbudet är skit anyway även om det marknadsförs som ”nyttigt”. Mitt tips är att vara förberedd och rustad och komma med färdiga saker att äta till jobbet, inklusive mellanmål om sådant är viktigt för dig. Om du lagar mat hemma en söndagkväll exempelvis kan du göra storkok och frysa in i små portionsförpackningar som du sedan kan ta med till jobbet och micra och käka till lunch. Gör du maten själv har du koll på ingredienser och hur nyttig den är. Finns det inte tid för detta så har viktväktarna rätt bra alternativ på nyttiga luncher/middagar som är frysta och som du kan tina i mikron. Den med kyckling och risotto gillar jag mest. Smakar lite barnmat om man käkar den som den är, men rusta dig med ett gäng bra kryddor som du har på jobbet och ös på (smaksatt flingsalt, lite chiliflingor, citronpeppar eller annat som du gillar), så får du lite karaktär på rätterna också (det är ofta avsaknaden av kryddor som gör dessa färdigrätter så mesiga, men det kan man ju påverka själv).

Bulle-macka-godis…tell me about it. Det är ett kolhydratmissbruk du behöver bryta om du har minsta överkänslighet mot socker, eller överdrivet sug av socker (som jag). Jag klarar mig inte helt utan mackor, men byt ut det vita brödet mot knäckemackor av en sort du gillar, dessa kan du äta som nödkost och de funkar bra som frukost också. Jag käkar nästan alltid två knäckemackor med skinka på jobbet till frukost, eller ståendes vid diskbänken hemma. Falu Rågrut är min grej 😉

Till middag kan du äta det du brukar men byt ut pasta, potatis eller annan stärkelserik kost mot grönsaker. Så har jag gjort under en längre tid, åtminstone till vardags (eller måndag till torsdag, ibland även helger också). Och jag älskar verkligen pasta och potatisgratäng, pommes frites mm. Men jag har märkt att det inte är så svårt att avstå från majoriteten av mina mattillfällen. Jag äter sällan grönsaker i övrigt så för mig är det ett bra tillfälle att få i mig viktiga vitaminer genom att äta sparris (jag äter drivor av sparris), rödbetor, ärtor, morötter, broccoli, sojabönor mm. Äter du rikligt med proteinkällor, typ fisk, kyckling, kött, skaldjur till detta så behöver du inte gå hungrig och får allt kroppen behöver. Så kan du spåra ur lite på helgerna istället om du känner för det. Men hemligheten ligger i att finna rutiner som är nyttiga majoriteten av tiden och det är just på jobbet som du säger.

Småätandet är ju ett jäkla gissel och svårt att bryta. Här får du helt enkelt vara stenhård och karaktärsfast. Att ersätta onyttigt småätande med ”nyttigt” blir sällan bra. Det mesta du stoppar i munnen mellan mål är faktiskt inte bra och sätter igång matsmältningsprocesser för kroppen då den egentligen behöver vila. Jag tror inte på filosofin att man måste käka varenda timme då man är vaken, eller varannan eller var tredje eller hur nu regeln är. De flesta med stillasittande yrken klarar sig alldeles utmärkt på tre vettiga mål mat per dag: frukost, lunch, middag. Punkt.

En sak jag har märkt väldigt snabbt nu då jag börjat med grönsaksjuicer som jag pressar själv, är att mitt sockersug har minskat. Och det är en jäkla energibomb och wakeup-call att dricka dessa. Man riktigt känner hur det sprutar vitaminer om dessa drycker. En sån skulle du behöva sörpla i dig någon gång på för- eller eftermiddagen. Nackdelen är att de är jäkligt meckiga att göra och det tar tid att diska alla tillbehör efteråt. Att köpa såna här i affären är inte alls samma sak, då är de ju inte färskpressade (även om de marknadsförs så). Det finns ju fler och fler juicebarer runt om i landet, har du någon sådan i närheten där du bor tror jag det är en bra idé att switcha någon av dina dagliga lattes/kaffes mot en sån energibomb i stället. Men satsa då på de med grönsaker som främsta bas och inte frukt, de med mkt frukt i är söta och rätt kaloririka och kan trigga ditt sockerbehov ännu mer. Håll dig till de ingredienser jag väljer: morötter, ingefära, citron, bladspenat, selleri.

Lycka till! /C

Hej! Vill mest bara säga att jag gillar nya Chic och ert bloggäng, jag tokgillar att du tar ställning i ämnen som våldtäktsdomen och jag gillar dom här speedquizen. Plus att det var kul att se din man, på flera bilder till å med!! 🙂 Kommer du köpa nåt från Matthew Williamson imorn? Är lite sur över att det inte verkar komma i butik i Sundsvall (en enda norrländsk stad tycker jag var himla snålt), tycker sidenklänningen ser fin ut men ids inte vakta online.  Och den alltid lika intressanta frågan, har du span på nån dyrgrip till väska för tillfället eller sitter du nöjd? 😀 /Nina

SVAR: Hej Nina! Dina ord gör mig glad, det betyder mycket för oss på CHIC att få sån här feedback! Jag har kollat in kollektionen online för Matthew Williamson for Lindex, men inte i verkligheten, blev bjuden på den fina lanseringsfesten där han var med men hade tyvärr inte möjlighet att gå den kvällen. Vi fick ta del av informationen om denna kollektion väldigt tidigt då vi gjorde intervju med honom till nya numret. Jag är väldigt sugen på den kleinblå kostymen, särskilt efter att ha sett den live på Linda Sundblad som bar den på Guldknappen i höstas. Och jag tycker precis som du att den långa sidenklänningen är himla vacker. Däremot är just långklänningar något jag behöver sätta i karantän i inköp då det hänger väldigt många sådana redan i min garderob… Kostymer däremot har jag för få av, så jag tror att jag slår till på den! Gällande väskor – är man någonsin nöjd?! Jag är väldigt, väldigt sugen på Balenciaga-väskan som CHIC lottar ut…. Alltså EXAKT samma modell. Väskan står på mitt rum på kontoret i sin dustbag och väntar på sin nya ägare och jag blänger längtansfullt på den varje dag… Jag behöver en ny, medelstor svart väska med guldnitar så den ligger bra till. Men jag är även sugen på Proenza Schoulers PS1. Får se vilken jag väljer! /C

När börjar Victoria Silvstedt blogga hos er? Har du något tips på en beige/naturvit väst till hösten? Värmande utan att få en att se ut som en Michelin-gubbe. 🙂 Shoppar du något från Zalando? Vilka märken ska man kolla på där? Bra kvalitet men utan att kosta allt för mycket. Letar efter ett par skor till hösten/vintern. De ska vara varma/hålla värmen. Helst inte så klumpiga. Har du sett eller hört om några värt att kolla närmare på?
Härligt att SpeedQuizen är tillbaka. Det är kul att läsa folks frågor och dina svar. Ibland får man svar på sånt man inte visste att man undrade över. 🙂 /Johanna

SVAR: Victoria började blogga hos oss i torsdags och har redan kommit in fint i ett bra tempo tycker jag. Gå gärna in i hennes blogg och skriv en kommentar så hon känner sig välkommen! Gällande väst så bör du satsa på en figursydd (gärna med skärp i midjan) eller längre modell – annars blir just effekten Michelin-gubbe, om den dessutom ska vara av fluffig pälskaraktär. Jag har aldrig personligen shoppat från Zalando, så jag har inga egna erfarenheter därifrån. Men jag vet att de har flera bra varumärken, som 2nd Day, Alice by Temperley, Custommade, Ganni, Jane Norman (kul budgetplagg!), Michael Kors m fl. Förstod inte riktigt om du menade skor från just Zalando eller generellt men jag gissar på det sistnämnda och i skoväg är det kängor eller boots du ska satsa på (Scorett har massor att välja bland). Du får tyvärr inte värmen i nätta skor som är snygga, svårt att kombinera dessa faktorer nämligen. Vad du däremot kan göra är att gå upp en halvstorlek (om det finns) och istället lägga in en varm termosula eftersom kylan kommer underifrån så på så vis skyddar du foten från det värsta och isolerar något. /C

Vad sjutton är det för jackor som ‘gäller’ i år? Jag fryser JÄMT och skulle helst vilja ha min dunkappa anno 2004, men den är i omodernaste laget…/Jenny

SVAR: Vi har ett uppslag med jackor/kappor i nya CHIC, kolla där för massor av bra tips! Cocoonmodellen är hetast men om dunjackor är din grej kan du köra på det och svänga till silhuetten något genom att addera ett kul bälte i midjan vilket livar upp vilken småtrist jacka/kappa som helst. Lager på lager är också inne: bär två jackor samtidigt, eller två ytterplagg på samma gång, typ en skinnjacka och en pälsväst, eller en parkas och en mindre jacka under. Något som också är ”the shit” är att investera i en supertunn dunjacka av lättare modell, tajt, som går att bära under andra lite ”finare” jackor. Då håller du värmen garanterat. Den funkar på egen hand nu i höst innan superkylan slagit till, sen kan du ha den som ”underställ”. Blev en hit redan förra vintern men fortsätter i år! /C

TAGGAR
1 kommentar | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar