Annons
AnnonsAnnons

Småbarnsmamma och karriärkörd?


Enligt Katrin Zytomierska så är man helt körd karriärmässigt då man precis fått barn, eftersom hormonerna gör att man bara har barnets bästa i huvudet och inte förmår fokusera på annat. Plus att man blir en belastning senare då man måste gå tidigare för att hämta på dagis, VAB:a då barnet/barnen är sjuka och så vidare. Och så fort hon skriver så här provocerande saker i sin blogg ska givetvis de som kommenterar springa till undsättning och flera skriver att ”småbarnsmammor är jättebra arbetskraft för de kan minsann göra flera saker samtidigt” och så vidare. Många frågar mig hur jag orkar jobba när jag precis fått tvillingar för sex veckor sedan (och dessutom har en fyraåring som går på dagis till tre varje dag). Eller jobba – de blir storögt häpna då jag orkar baka bullar, städa garderoben och bleka tänderna – samtidigt.

Jag säger så här: var och en gör som dom vill själva! Sluta att generalisera så förbannat! JAG kan inte bestämma vad som passar bäst för DIG eller någon annan!

Man kan liksom inte gå ut och säga att man är helt körd karriärmässigt bara för att man fått småbarn precis. När jag var gravid med mitt första barn var det den sämsta tajmingen i världshistorien. Men man kan inte alltid planera när det ska bli barn eller ej… Jag höll på och spela in mitt TV-program ”Undercover”, jag skrev klart min andra bok ”Viktiga Boken” och jag var i full fart med att lansera svenska Glamour. Visst var det körigt då Lukas var nyfödd och tidningen även den var en bebis, med alla barnsjukdomar det innebär. Men det gick ju det också. Det var inte optimalt, men det gick. Jag hade med mig Lukas i vagnen på möten, han var med på redaktionen redan då han var två veckor gammal. Nu ska jag tilläggas att Lukas sov typ 18 timmar per dygn och var en ovanligt snäll bebis (som aldrig kräktes, gnällde eller var sjuk). Men man kan inte heller säga att småbarnsföräldrar generellt är smartare, blir bättre anställda, arbetar mer effektivt och bla bla. Jag har jobbat med alla sorters typer och jag tror det är en myt. Är man flexibel, effektiv, arbetsam och ambitiös som medarbetare var man nog det även innan man fick barn också. Det är liksom inget som kommer som ett brev på posten bara för att man får barn.

Nu då tvillingarna kommit jobbar jag en dag i veckan, antingen hemifrån eller så tar jag med dem till kontoret. Och så kollar jag mail + att jag bloggar dagligen, då de sover. De sover ju en hel del i början, småbarn. Men under den tiden ska ju allt annat fixas, man ska duscha, tvätta (en jääävla massa tvätt blir det!) + vika kläder, handla mat, hämta/lämna på dagis. Ja, ni fattar. Visst, det är inte så mycket dötid direkt. Men det är heller inte helt orimligt att göra annat förutom att amma och vara mamma. I alla fall är det så för MIG. Men mina barn har (än så länge) inte kolik, är sjuka eller annat. Och jag mår bra efter omständigheterna. En del är ju däckade ett halvår efter förlossning/kejsarsnitt. Jag blev pigg (nåja, men mindre mörbultad om vi använder det uttrycket istället…) efter en vecka.

Jag försöker att få ihop det. Vissa dagar är det skitlätt och jag tycker det är en picknick att vara trebarnsmamma och arbeta samtidigt. Andra dagar är det ett jäkla skämt och jag hinner knappt borsta tänderna – och det är de dagar då jag inte jobbar eller kollar mailen överhuvudtaget. Min man är hemma också, man får vara föräldralediga båda två då man får tvillingar – vilket underlättar enormt.

Ni är flera som frågar mig hur ni borde göra med karriär + skaffa barn. Omöjligt för mig att svara på. Jag vet inte hur barnafödandet kommer att påverka dig, sånt vet man inte innan. Men utgå inte ifrån att du blir helt personlighetskluven eller totalförändrad bara för att du skaffar barn. Några blir det. Jag blev det inte. Visst, det är fantastiskt, berikande och man växer som människa och allt det där, men jag blir ju inte en helt annan person bara för att jag är morsa. Man har fortfarande en egen identitet. En annan lärdom är att det aldrig är bra läge att skaffa barn… Det kommer aldrig att komma ett ”ypperligt tillfälle”. Glöm det. Lägg ned. Skaffa dom bara, helt enkelt. Resten löser sig.

Idag är jag för övrigt på kontoret med tvillingarna. Härligt! De är fortfarande så pass snälla att de finner sig i att sova (och amma lite) större delen av tiden jag är här. Om några veckor kan det vara annorlunda, då får de stanna hemma med sin pappa istället då jag jobbar. Det löser sig!

C8 jobbet

Och precis så här ser jag ut på kontoret idag, fantastiskt va? Hahahahaha….. Yeah, right… 😉

TAGGAR
14 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar