Annons
AnnonsAnnons

Sista svaren på era frågor för denna gång


Jag ska på bröllop med klädkod kavaj i sommar. Skulle vara jättekul med förslag och tips. Nåt extra jag bör tänka på? /Sandra

SVAR: Vad roligt med bröllop! Sommarens härliga pastellpalett är väl toppen till just bröllopsfest. Blommigt är också fint till sommarbröllop, här kan du även välja kjol och topp för lite mer modernt stuk och så får denna outfit mer kombinationsmöjligheter längre fram då du kan kombinera den med andra överdelar eller underdelar. Klädkoden kavaj innebär inget tvång för långklänning, men det tycker jag ändå är skönt på bröllop just för att man kan vara välklädd och snygg men ändå ha lågklackat och kunna dansa. By Malina har jättefina klänningar i härliga utföranden som är perfekta för just bröllop. Det blir ju en lång dag, att promenera runt först i kyrkan (och på stenuppgångar eller i gräsmatta), sen sitta på middag och därefter fest med dans. Jag skulle varmt rekommendera snygga sandaler eller kilklackar, oavsett vilken outfit du väljer. Det är supersnyggt med höga, vackra heels – men du kommer inte att palla att stå i dom så länge, sorry. Ett alternativ är att ha med ett par ballerinas i väskan som ombyte när fötterna dukat under, om du vill vara fin på själva mottagningen. Oavsett om du väljer lång eller kort klänning är det skönt att ha med en finare cape/kavaj/jacka som du ska svepa över dig (kan vara svalt i kyrkan samt i festlokalen om den har AC på full fräs, eller senare på kvällen på väg hem). Have fun! /C

Om man inte har uppdaterade referenser när man söker jobb hur tycker du man ska göra då? 

SVAR: Var konkret och visa vad du går för i nuläget och påvisa detta med handling istället för att bara snacka. Skriv inte enbart ”Jag är väldigt kreativ” i en ansökan, utan VISA det (utforma din ansökan annorlunda, ge prov på din kreativitet i övrigt, bifoga målningar, arbetsprover eller annat som stöder din tes). Det är inte alla som kollar referenser. Men någon bör du ha som kan gå i god för dig. Om du inte har någon yrkesrelaterad sådan, kolla om det finns någon annan som kan ställa upp, du kanske har varit aktiv i bostadsrättsföreningen? Varit barnvakt åt någon som tycker att du är pålitlig? Annat? /C

Hade inte du testar någon ansiktsborste för djuprengöring (typ clarisonic eller Foreo)? Vad är ditt betyg isåfall och är det något att lägga pengar på? /Claudia

SVAR: Jag har Clarisonic Mia 2 som jag gillar väldigt mycket. Men jag har känslig hy och använder den inte varje dag som jag vet att många andra gör. Min hy kan ibland slå bakut, just under dessa jobbiga säsongsskiften då temperaturen slår över från kallt till varmt snabbt och man tillbringar mkt tid inomhus i torr luft. Jag har supertorr hy och använder därför min Clarisonic enbart 2 ggr i veckan typ. Men det som är bra med den är att det ger bra fäste för produkterna som man applicerar efteråt, de sjunker in och tas upp bättre av huden. /C

När man har förlorat mycket pengar hur ska man gå vidare då? Hur ska man ta det? /Karin

SVAR: Det kommer alltid nya pengar. Det har varit mitt motto sedan day 1. Nu skriver du ju inte hur du har förlorat pengarna, har du blivit bestulen? Gjort en dålig investering? Spelat bort dom? Blivit blåst? Ett enkelt sätt att reda ut sin ekonomi en gång för alla (jag har gjort det själv och bloggat/skrivit om det tidigare) – det är att strypa precis alla krediter. Kreditkort är crap. Helt åt skogen för de med dålig karaktär på ekonomin. Se till att ha ett betalkort istället. Och ett konto med automatisk överföring för sparande varje månad. Bit ihop och stå ut några sura månader av nada shopping/restaurangbesök/resor/nöjen. Lägg undan och gneta. Sedan har du förmodligen ett hyfsat startkapital och kan börja om. Ekonomin behöver ibland en detox men den repar sig oftast. Problemet blir ofta bara riktigt allvarligt om du saknar jobb och fast inkomst. Lycka till. /C

Jag läser din viktiga bloggen MEN tycker den är lite väl gammaldags med fettfobi och kaloriräknande. Du skulle nog passa att gå över till strikt kolhydratkost. Jag hade själv problem med sötsug men inte nu längre med lchf. Och dessutom behöver man inte gå hungrig samt att maten är god! Varför kör du inte det? Jag gick ned 10 kg dessutom. 

SVAR: Du menar strikt anti-kolhydratkost antar jag? Eftersom du hänvisar till LCHF. Jag tänker inte börja med LCHF. Jag är inte sugen på att följa någon diet överhuvudtaget som någon annan satt upp. Dessutom blir jag alltid skeptisk av folk som blir maniska av sina dieter, nästan som sekter, och försvarar sina dieter med näbbar och klor. Just LCHF-anhängarna verkar vara sådana och jag gillar inte det. No offense, det är ju superbra att du gått ner dina 10 kilon – good for you! Men jag tror inte det är nåt för mig. Jag gillar mina kolhydrater – fast i moderata mängder förstås. Jag har ingen ”fettfobi”, men jag respekterar energivärden och försöker helt enkelt att ha koll på plus och minus. Viktnedgång ÄR enkel matematik, hur mkt man än försöker förvränga dessa fakta. Du måste röra på dig mer och skapa en kostreducering, alltså färre kalorier per dag. Hur du sen fördelar dessa kalorier är väl upp till dig. Jag tror säkert att LCHF kickar igång förbränning och tvingar kroppen att agera på olika vis, men det stämmer att jag är gammaldags och det tänker jag fortsätta vara. Jag tror helt enkelt att det inte är bra att äta för mkt fett OAVSETT om man går ner i vikt av det, hur ser egentligen kroppen ut på insidan då? Jag tror man ska äta balanserat. Unna sig saker ibland men hålla sig till en rätt stram och fokuserad kost resten av tiden. Sen finns det förstås fördelar att som gammal sockermissbrukare haka på LCHF – vet att flera blivit hjälpta så. Men jag är rädd att jag helt enkelt skulle ersätta ett missbruk med ett annat och börja hälla i mig grädde istället, eller smör. Sorry, men så funkar jag… /C

Om man känner att ens föräldrars rädslor/misslyckanden är stora rädslor för en själv hur ska man göra då? När man känner sig rädd för allting och sin egen självständighet? 

SVAR: Du har skrivit ett flertal frågor till denna speedquiz som vittnar om att du är väldigt osäker och verkar olycklig. Jag tycker att du ska uppsöka en psykolog som kan hjälpa dig på ett mer professionellt plan, som kan ge dig konstruktiv hjälp, istället för att förlita dig på mina svar. Jag tycker att kognitiv terapi vore något för dig. Jag har själv testat den behandlingsformen när jag hade en svacka för över tio år sedan och det hjälpte mig att bli fokuserad och inte se allting i svart. Lycka till! Kramar Charlotta

TAGGAR
278 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar