AnnonsAnnons

Fotbollstårta till nioåringen


Min äldsta son har fyllt nio och i helgen har vi haft ett kalas för familjen och snart ska vi iväg på bowlingkalas för hans kompisar också. Eftersom han älskar fotboll gjorde jag denna fotbollstårta till honom. Inte särskilt svårt men tidskrävande.

Så här gör man
• Baka själva kakan – jag körde dubbel sats sockerkakssmet i en ugnsform som jag smörade och bröade.

• När kakan hade svalnat skar jag bort kanterna så den blev något mindre – i formen av en fotbollsplan. Kasta inte ”spillet” av kakans kanter, kan vara bra att använda som utfyllnad sen om kakan går sönder på lite ställen – så kan du laga den.

• Jag skar sedan kakan i tre lager. Detta är svårt! Kila gärna in ett sånt där tallriksunderlägg av plast mellan lagren så blir det lättare att lyfta av dem.

• fyllning: första lagret grundade jag med sylt (hallon eller jordgubb eller vad du har hemma). Direkt ovanpå en tjock vaniljkräm. Andra lagret täckte jag med vispgrädde som jag färgat ljusgrön m karamellfärg.

• Sen strök jag på smörkräm över hela tårtan – som att spackla den typ. Efter det tog jag köpta marsipantäcke-tak som jag hade kavlat ut ordentligt. Jag köpte två st täcken. Så långt kan man förbereda tårtan dagen innan.

• Kantlinjerna mm gjorde jag med kristyr (äggvita + florsocker + pressad citron). Målen är väldigt knepiga och sköra! De görs också i kristyr som får stelna i kylen, men de kan lätt knäckas vid monteringen. Jag fuskade på ngt ställe med genomskinliga sugrör som jag klippte till, som fick agera stolpar. Glöm inte hörnflaggor.

• avsluta m lite spritsad grädde. Men ta hellre mindre än för mkt! Jag överdekorerade tårtan m grädde, den blir snyggare om du låter den vara mer stram och mer lik en fotbollsplan.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

TAGGAR
702 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIV
Laddar