Annons
AnnonsAnnons

Zellweger-gate: Kvinnor får varken åldras naturligt, eller onaturligt


renee-zellweger-face

Renée Zellwegers opererade ansikte som hon visade upp på en gala som ELLE arrangerade nyligen, har väckt en del uppmärksamhet. Folk förfasar sig över hennes ”misstänkt svullna” ansikte och experter spekulerar kring vilka kirurgiska ingrepp hon har gjort. Nu är det ju ingen som med säkerhet VET vad hon gjort, men ATT hon gjort något står liksom utom allt rimligt tvivel om man tittar på dessa två bilder (den till höger tagen så som Renée såg ut tidigare).

Hon har haft ett karaktäristiskt utseende sedan hon slog igenom, med tunga ögonlock som får hennes ögon att se lite annorlunda ut. Jag mötte Renée då jag intervjuade henne inför hennes succéroll i första Bridget Jones-filmen, i London, 2001. Hon hade jeans och svart polotröja, var nästan helt osminkad (alternativt så där fräscht proffssminkad för att se osminkad ut), glansigt hår men ganska ordinär frisyr, fantastisk hy och charmigt leende. Sin nätta figur hade hon återfått, nästan i alla fall. Nästan alla journalister pratade med henne om hur ”jobbigt” det måste ha varit för vältränade Renée att hälla i sig milkshakes, muffins och bacon för att uppnå Bridgets ”supertjocka” figur som ska vara, vadå – en storlek 38? 40?

Redan då fick Renée kritik för att hon gjorde det som skådespelare i hennes genre har gjort i århundraden: anpassat sig för en filmroll. Kunde de inte ha tagit någon som redan VAR tjock (alltså en storlek 38/40)? väste vissa skeptiker. Och varför valde de inte någon som redan talade brittisk accent? Varför var de tvungna att flyga dit en Texas-bo som skulle spela allas älskade Bridget, den charmiga, engelska losertjejen som vi lärt oss att tycka så mycket om genom boken?

Renée fick alltså först kritik för att ha gått upp i vikt (för filmrollens skull). Sedan kablades det ut massor av paparazzibilder på Renée när hon i en frenesi av löpning (hon berättade för mig att hon sprang ca en mil om dagen, vanligtvis, och nästan alltid har gjort det i vuxen ålder) och BANTNING (eller att hon kanske återgick till sin normala kost, som då inte var muffins och milkshake och bacon) DESPERAT kämpade för att nå sin matchvikt och size zero igen.

Hennes utseende har man också ondgjort sig över, särskilt ögonen vad jag kan minnas. Att de är lite svullna till utseendet med de där tunga ögonlocken. Vilket har klassat henne som ”charmigt vanlig”, ”den fulsnygga”, ”the girl next door” och helt OTROLIGT att en sån som HON, som inte var den typiska Barbie-glamour-Hollywood-donnan, lyckades snärja sexsymboler som George Clooney, Luke Perry och Bradley Cooper.

Och en vacker dag tröttnade kanske Renée på de tunga ögonlocken. De som varit charmigt karaktäristiska i hennes ungdom gjorde henne kanske onödigt ”trött” i uppsynen då hon fyllt 45. Vad vet jag? Jag spekulerar friskt, absolut. Men är det helt orimligt att tro att hon kände att ”jag vill göra något åt detta, för att jag kan och för att jag vill”? Och så lyfte hon ögonlocken genom ett kirurgiskt ingrepp. Det får henne naturligtvis att se annorlunda ut för hon har ju gjort det väldigt fatala misstaget (i media) att ändra på något drastiskt EFTER att ha blivit känd. Folk vill kunna känna igen henne så som hon såg ut förut. Hade hon gjort ett sånt här ögonlockslyft i ung ålder hade ingen jäkel reagerat. Men nu är hon GAMMAL och PATETISK. Och allt vad man nu kan läsa om henne på sociala forum.

”Men hon har ju gjort massor av ingrepp!” säger en väninna till mig. ”Det är ju inte bara ögonen som förändras, utan hela ansiktet!”. Jaha? Hon har säkert gjort restylane, botox, fillerinjektioner och Gud vet vad. Precis som 90% av sina kollegor. Tror ni på fullaste allvar att Charlize Theron, Sandra Bullock eller Kate Winslet ser ut som de gör, bara genom ”bra gener”? Tänk om. Visa mig en kvinnlig skådis som är 35 + och inte har gjort något ingrepp! Det behöver inte handla om markanta kirurgiska ingrepp som betydligt ändrade näsryggar, eller ankmunnar eller löjliga lyft som gör att det ser ut som om de har en klädnypa i nacken: det handlar idag allt oftare om lyft ”som inte syns”, men vars subtila inverkan gör att man ser fräschare och snyggare ut. Fuktinjektioner, fillers, botox, IPL-behandling mot pigmentfläckar, boosters – ja, det finns massor av behandlingar.

Jag tycker inte att Renée Zellweger ser ut som ett ”plastikopererat monster”. Jag hade däremot personligen inte låtit ögonbrynen se ut så där, men det är för att jag tycker att ljusa, buskiga och odefinierade ögonbryn inte är klädsamt. Jag hade nog låtit plocka dom en aning (färga dom hade inte skadat heller, eller sminkat dom åtminstone) och låtit dom rama in hennes nya ögon istället på ett mer raffinerat vis, om hon nu är så nöjd med ögonlyftet. Men det är ju min åsikt. 

Jag är 43 år och har själv gjort ingrepp i ansiktet. När jag fyllde 40 lät jag ta bort påsarna under ögonen. Det var ärftliga fettsäckar som samlats under mina ögon och de gjorde att jag såg plufsig och trött ut. De gick varken att sova eller sminka bort. De satt bara där och de kom redan då jag var 25. Jag har alltid stört mig på dom. Ärren efter ingreppet, strax vid nedre franskanten syns inte. Fantastiskt skickligt gjort. Många vet inte att jag gjort det. Flera reagerade inte alls strax efteråt, medan vissa undrade om jag hade bytt frisyr eller annat eftersom jag ”såg så pigg ut”. Om jag ångrar mitt ingrepp? Inte en sekund. Jag ångrar bara att jag inte gjorde det tidigare. Jag har även testat botox, kombinationsbehandlingar, fuktboosters, IPL. Inga större ingrepp (utöver ögonen då), men behandlingar som absolut bromsar hudens synliga ålderstecken på ett eller annat vis (för tillfället åtminstone, sedan får man ju upprepa behandlingarna om man blir nöjd, för de varar inte för evigt).

Låt oss leka med tanken att kvinnor som står i rampljuset INTE skulle göra några ingrepp? Att vi skulle, ve och fasa, åldras ”naturligt”. Jag kan gissa att hånen skulle stå som spön i backen då också. Man skulle ironisera över dessa GAMLA (för idag blir man tydligen gammal så fort man är över 24) kvinnor som lät sig förfalla, som blev rynkiga, fläckiga, tjocka, dubbelhakiga, plufsiga och gultandade. De skulle få svårt att konkurrera med sina tjugo år yngre rivaler. Och självklart vill man ha kvinnor med karaktär och pondus, som ska spela mogna karaktärer och starka rollfigurer på film. Men håll med om att även de kvinnor som ska spela 45-55 år i exempelvis ”Game of Thrones” eller ”House of Cards”, har betydligt slätare hy och tjockare, glansigare hår än ”vanliga” kvinnor i den åldern?

Kvinnor får alltså varken åldras naturligt eller onaturligt. Det är en loose loose-sitaution. Och jag känner mig så kluven till detta. Jag känner mig trygg i min vetskap om att jag för min egen personliga del gillar att experimentera med metoder som gör att jag ser fräschare och piggare, och ja – yngre ut. Men jag kanske bara är ett resultat av min egen bransch, som kontinuerligt pumpar ut information om hur man förbättrar sitt utseende. 

Vad tycker ni om allt detta? Är det okej att lägga sig i vad andra kvinnor gör med sina utseenden? Ska vi hjälpa genom kommentarer, eller stjälper vi bara?

UPPDATERAT! Här kan du läsa vad Renée själv säger om uppståendelsen kring sin ”nya look”

Zellweger elle woman

TAGGAR
17 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar