AnnonsAnnons

Tvillingarnas femårstårta med Frost/legotema


   
   En liten hobby jag har är ju bakning – gärna extravagant sådan som inte behöver bli särskilt god (höll jag på att säga) bara det blir snyggt och dekorativt, som pepparkakshus eller figurtårtor till barnen. Våra barn är inte särskilt förtjusta i såna här tårtor (de gillar inte sugarpaste/marsipan), men de tycker tårtorna är fina att titta på… 

Jag har en viss hatkärlek till denna hobby eftersom den är extremt tidskrävande och innehåller en del svordomar, frustation och dikeskörningar. Jag är ingen konditor och fortfarande en glad amatör och eftersom jag inte utövar den här typen av bakning så ofta så får man liksom räkna med lite fel i tidsmarginalen samt vara lite flexibel över förväntningarnas nivå. 

Hursomhelst så bestämde jag mig för att baka bottnarna. Men det sket sig till den mindre delen av tårtan så där fuskade jag och fick paniklösa med köpta bottnar (som jag skar bort överflödet av med kniv. 

Hur man ska lösa fyllningen blir ofta en huvudbry. Jag varvade sylt + vaniljkräm med hallon/blåbärsfromage med vispgrädde som jag färgat blå m hushållsfärg. Smörkräm fick ”isolera” tårtorna. Sen klädde jag in dem med sugarpaste. Som var ett mindre helsike att kavla ut, så köp färdigkavlad om du har möjlighet. Du måste också ha en sån där kavelduk av silikon om du kavlar ut sugarpasten själv, det hade inte jag utan tog en plastpåse som jag klippte till. Som skrynklade till sig och lämnade spår i den blå pasten men jag struntade i den defekten och bestämde mig för att det gav ”kullen” på tårtan lite karaktär. 

Att använda glasstrutar som torn till slottet var ett genidrag jag såg när jag googlade inspo. Ungarnas Frost-leksaker fick agera dekor. Men Olaf byggde jag själv (svårt att få till ”håret”!). 

Att sikta över florsocker genom en sil blir en fin slutfinish. 

Det tog en halv evighet att göra denna tårta, typ 1,5 dagar. Men mkt på grund av förarbetet med bottnarna som du alltså kan fuska med. 

   
     

TAGGAR
704 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIV
Laddar