AnnonsAnnons

Speedquiz, svar, del 4: Skönhetsvård för unga och gamla


Varmt lycka till med vad du nu skall företa dig. Min fråga är av det ytliga slaget. Du lade nyligen upp info om dina hudvårdsrutiner och jag undrar vad för hudtyp du har (alltså om det är något man kan inspireras av). Själv är jag en torris med känslig hud och vet inte riktigt vad jag vågar prova. /Veronica

Annons

SVAR: Hej Veronica, jag har normal hy som blir väldigt yttorr. Min hy växlar dessutom och reagerar rätt rejält vid säsongsskiften, som nu då man plötsligt börjar tillbringa mycket tid inomhus i torr miljö eller då man utsätter huden för kraftiga temperaturväxlingar mellan minusgrader ute och varmt inne. Jag är inte så särskilt påläst gällande sånt här och vågar inte riktigt råda dig till vad du kan använda och inte. Jag rekommenderar att du går till en hudvårdsspecialist och ber han/hon göra en ansiktsbehandling på dig, kanske med mjukare rengöring och fuktinpackning (om det nu är det du behöver) så kan du sedan fråga hen om råd vilka rutiner och produkter du behöver. Jag tycker samtidigt det är svårt att veta vilka produkter som funkar, på de olika salongerna så tar de ju bara in ett begränsat antal märken – och skulle man inte gilla något av dem får man helt enkelt pröva sig vidare. Generellt tror jag att du inte behöver vara särskilt ”rädd” för produkter, för de flesta idag är så pass bra utvecklade att de inte direkt kan göra någon större skada. Det är produkter som är utformade för att göra väldigt radikala saker som du kan vara försiktig med, typ kemisk peeling (även om det också ska finnas för din hudtyp), eller för starka och uttorkande rengöringsprodukter. Köp inte saker online heller, det vimlar av oseriösa aktörer på nätet idag och man vet inte riktigt vad man får, om det är äkta vara eller ej. Seriösa hudvårdssalonger säljer inte en del sofistikerade hudvårdsprodukter utan konsultation och personlig rådgivning först. Jag tycker dock att du ska lägga några hundralappar extra på det som kallas för ”salongshudvård” och inte det som säljs i parfymdiskarna på varuhus. Salongsprodukter har ibland ett högre koncentrat av verkande ingredienser och är särskilt framtagna för att vara bra för huden. Man har lagt mycket pengar på forskning där, till skillnad från att lägga de stålarna på kändisar som ska fronta produkterna – som kommersiella märken gör. Lycka till! /Charlotta

1. Vad ska du göra härnäst?
2. Vem kommer ta över Chic?
3. Lista dina 3 bästa skönhetstips! /Michaela

SVAR: 1. Jag har svarat på det i tidigare inlägg, men tar det igen: Jag ska skriva två böcker och i februari startar jag en egen portal som riktar sig till kvinnor som älskar shopping, skönhet, mode och karriärtips, men som inte känner sig hemma i det utbud som finns. Och som varken vill klassas som tanter eller tonåringar, utan helt enkelt är trendintresserade kvinnor, punkt slut. Och så ska jag jobba med content marketing, föreläsa, mm. 2. Caroline Sandström. Hon börjar på måndag och hennes första utgåva kommer ut i slutet av januari. Mitt sista nummer kommer ut i butik den 17 november. 3. 1. Använd ansiktsvatten/toner! Jag fick lära mig detta alldeles försent i livet. Vanligt vatten har ”fel” ph-värde, vilket torkar ut huden. Ansiktsvatten är alltså det svenska ordet för toner, så bli inte förvirrad av alla uttryck på flaskorna. Du använder ansiktsvattnet EFTER din ordinarie rengöring (när du har sköljt ansiktet med vatten och torkat det) och fuktar en bomullsrondell med det och drar över ansiktet. På så vis återställs ph-balansen i huden och ansiktet har mycket lättare att därefter tillgodogöra sig alla serum och krämer du applicerar. 2. Färga ögonbrynen. Jag känner mig färglös och ”naken” utan mina bryn. Vill kunna vara osminkad utan att känna mig som ett mähä och att ha markerade bryn ger ansiktet karaktär direkt. Jag är nyfiken på att testa metoden 3D-bryn som är en mer hardcore variant! Får återkomma då jag prövat det. 3. Slarva inte med tänder och händer. Tänder säger mycket om en människa. Man behöver inte ha perfekt tandrad, men tänderna ska vara rengjorda och fräscha. Förvånansvärt många slarvar med det! Jag älskar att gå till tandhygienisten och polera bort tandsten och rengöra tänderna rejält. Jag använder tandtråd varje dag och givetvis eltandborste och även munskölj. Och var tredje år ungefär bleker jag tänderna. Händer är också viktigt. Jag gillar inte ha att ha avskavt nagellack eller trasiga nagelband eller torra händer. Det är representativt och tjusigt med välmanikyrerade händer, både på kvinnor och män.

Hej Charlotta, ditt upplägg för oss som känner oss ”för gamla” för Chic verkar kanon!! Jag är en 60-talist-mamma som har 00-döttrar. På min tid klarade man sig med en mascara och ett rouge från Borjouis (stavas?) samt en kajal och en och annan ögonskugga. Min döttrar skulle kunna konsumera skönhetsprodukter för hundratals kronor varje månad om de fick (vilket de inte får). De blir överrösta av tips från Youtubers och bloggare – är intresserade och tycker det är roligt med allt från fotkrämer, bodylotions, duschkrämer, bodysplash, foundation, contouring, borstar, concealer, primer, ögonbrynsstyling(!) och femtioelva andra grejer som jag knappt fattar vad det är.

Jag har inga moraliska problem med detta och tycker att de hanterar det i lagom dos i förhållande till att hänga med kompisar, idrotta, plugga etc. Tycker att man skall ta vara på det som gör en glad i livet, särskilt i tonåren.

Gissar vem som finansierar detta intresse, jo jag. Man har inte jättelust att ”experimentera sig fram” med grejer som kostar 300-400 kr men vill inte heller att de skall använda sådant som innehåller tveksamma ingredienser osv. Min ena dotter har jätteproblem med torr och eksemig hud samtidigt som hon har lite plitor och finnar. Hon är sjukt duktig på att inte röra finnarna utan låter dem läka ut (hade jag aldrig klarat!) så man har inte lust att skicka henne till någon hudterapeut som sätter igång och ”rengör porerna”.

Det hade varit kul med något ”event” eller någon slags ”kurs” för mammor och döttrar med olika prova-på-produkter och jag har också en fråga om du känner till några bra produkter för torr och eksemig tonårshud? Jag behöver information som rör mina Tweens helt enkelt och den hittar jag inte längre i Mama och inte riktigt i Chic heller, och jag läser ju inte Vecko-Revyn t ex.

Tack för att du bjuder på dig själv och delar med dig och jag kommer garanterat att följa dig in i dina nya projekt!

SVAR: Tack för din långa kommentar! Du kommer med vettiga inputs och förslag på aktiviteter, låt mig fundera och se om det är något jag personligen skulle kunna ta vidare framöver! Jag har ingen erfarenhet alls (än) av tonårstjejer eller tweens. Mina barn är bara 5 respektive 9 år. Men generellt kan jag säga att man absolut INTE behöver allt det där i fejset eller på kroppen bara för att det FINNS. Det gäller både unga och gamla kvinnor. Visst är det kul om man har intresset och är man (som jag) över 40 och intresserar sig för hudens elasticitet så finns det en uppsjö av hjälpmedel och vettiga produkter som gör huden spänstigare och mer lysterstrålande än jag misstänker att det gick att köpa på tiden då min mamma växte upp. Men bara för att det finns så är det ju som sagt inget KRAV på att smörja in sig med allt detta. Min egen mamma är 81 år och hon har inte en enda jäkla rynka och hon har definitivt inte använt serum, eller fillers, eller trestegscleansers eller annat en enda gång i sitt liv. Men hon har vistats mycket ute i naturen och rört på sig, aldrig rökt, varit sparsam med alkohol och har förmodligen bra gener (eftersom min mormor inte heller hade rynkor).

Min egen dotter är väldigt konstnärligt lagd och målar mycket. Hon tycker även om att hålla på med hår (gärna mitt!) och att sätta upp fantasifulla frisyrer med femtioelva spännen med mera. Och så har hon redan intresserat för sig smink (vilket jag givetvis förbjudit henne att använda, hon är ju bara fem år), men jag har gått med på att hon får måla naglarna. Jag kan tänka mig att hon kommer att vilja hålla på med contouring och glitterögonskuggor och eyeliner och allt möjligt och jag tänker låta henne göra detta då hon blir tonåring, men jag tänker samtidigt hålla ett vaksamt öga på henne. Så länge hon inte är myndig kommer hon inte få sminka sig som hon vill eller gå klädd som hon vill (för då skulle hon gå ut i min bikinöverdel, ett par korta shorts och läppstift över halva ansiktet – och sorry, men det kommer inte hända).

Jag kan tyvärr ingenting i specialistväg om tonårshud. Men jag råder dig faktiskt att googla och kolla Vecko-Revyns hemsida som jag vet skriver en hel del om ämnet. Och skriver inte amelia en del om sånt här? CHIC har inte så pass gammal målgrupp, våra läsare har en snittålder på cirka 30 år och jag antar att vi på grund av det inte tagit upp ämnet. Lycka till med dina tweens och vad roligt att du ska följa mig framöver! /Charlotta

 

 

TAGGAR
461 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIV
Laddar