Annons
AnnonsAnnons

Speedquiz, svar, del 3: Dolda talanger och tips för ”förlorad stil”,


Var och hur bor du nu? Villa eller lägenhet? Har du några husdjur? Vad jobbar din man med? Vad har du för dold talang? Vad vet inte folk om dig? Tack för bra tidning! 🙂 /Carro

SVAR: Hej, just nu hyr vi en villa. Men vi har precis köpt ett jättefint sekelskifteshus som vi flyttar in i till årsskiftet någon gång. Nej, inga husdjur. Jag hade katt, vattensköldpaddor och undulater under hela min uppväxt. De senare åren har både min mamma, min svärmor och min svägerska skaffat hund, så vi får umgås rätt ofta med hundar. Dold talang: Hmmm, i dagens instagram-samhälle och ständigt uppkopplade flöde så kan jag knappast säga att jag döljer mina talanger utan fläker ut dom allt som oftast…? Men alla kanske inte vet att jag är rätt grym på att göra pepparkakshus och figurtårtor? Och det är få som slår mig i Pictionary. Vad folk inte vet om mig… Hmmm… att jag har en liten märklig ”extranagel” på lilltån? På varje lilltå alltså. Jag tror inte så många känner till att jag har spelat klassisk piano i massa år (utan att kunna noter – jag har absolut gehör men är typ notdyslektisk). Jag har också i princip motsatsen till sömnproblem, alltså att jag kan somna varsomhelst och närsomhelst – inom en och en halv minut. Jag tvärsomnar och sover utan att vakna, rakt igenom hela natten. Alla våra barn har också (TACK GUD!) ärvt denna ”gen” och somnar utan problem och sover nätterna igenom. Jag är halvbra på att dansa salsa men jävligt dålig på att dansa i övrigt. Som barn var jag rätt så pluggig och en tönt (kanske därför jag gillar det folkliga och kommersiella och inte gillar elitistiska och modesnobbiga sammanhang?) – jag var inte den häftigaste tjejen direkt, även om jag jobbade hårt senare i högstadiet/gymnasiet på att bli det. Men jag blev det aldrig, jag var mer en flummig humanist som reciterade latinska verser och såg filmer som ”Breakfast Club” och ”Betty Blue” och ”Det Stora Blå” ungefär sjuhundra gånger. Jag har haft de flesta hårfärger som finns utom lila, grönt och blått. Ett tag ville jag inget hellre än att se ”utländsk” ut så då färgade jag håret mörkbrunt och bar bruna linser. Min man jobbar som hyresmäklare och har ett eget företag. Kul att du gillar tidningen! /Charlotta

Hur gör man bär man en dag bara upptäcker att man tappat bort sin stil? Har fått barn tätt och med det haft stora förändringar av kroppen (upp i vikt, ner i vikt, amma osv). Har inte längre kläder jag trivs i, inte pga kroppen utan mer stilmässigt… Lättare att handla till barnen… Går jag i butik känner jag mig bara som en skitgammal tant som inte ens begriper modet! Vill varken ha mönstrade brallor eller visa magen i korta tröjor! Vad ska jag göra? Var börjar man? /Kikki

SVAR: Det är en vanlig fråga jag ofta får! Jag undrar var du handlar? Kan det vara så att du försöker passa på att kolla kläder åt dig själv när du ändå är inne i butiker som säljer tonårsmode/barnkläder? Idag finns det utbud för kvinnor oavsett åldrar eller storlek på plånbok/storlek på kläder. Lite svårt att veta exakt vad du gillar men personligen så rekommenderar jag dig att ge fasen i att snegla på det som är trendigt nu för det kommer förmodligen inte vara trendigt särskilt länge till. Håll dig till en snygg men funktionell bas: ett par blå skinny jeans, en svart pennkjol, ett par svarta raka byxor med pressveck eller i ullmaterial. Kombinera med en riktigt välsittande figursydd kavaj (välj en färg du gillar, vitt är mycket mer enkelt att bära än man tror, annars svart, marinblått eller någon trevlig kamelnyans). Leta efter en snygg cardigan eller en stickad varm tröja, helst i ett fint material som cashmere. En blus som är lite utställd nedtill, i så kallad A-silhuett är skön att ha utanpå ett par skinny jeans och går även att stoppa in om du ska ha en pennkjol. Skinnjacka går aldrig ur modet – men eftersom detta är en investering bör du först kolla om du är en guld- eller silvertjej, alltså vilken metall du älskar mer. Då tänkte jag på detaljer som knappar och blixtlås med mera där metallen syns. Det ska sedan matcha med dina övriga smycken, väskor, klockor med mera. Jag är nämligen en sån person som inte gillar att mixa guld och silver. Och så är det väldigt skönt att ha en eller flera snygga klänningar att välja på eftersom klänning är ett så perfekt plagg då man slipper kombinera underdel och nederdel. I övrigt: satsa på att uppdatera underklädesgarderoben med behåar (i rätt storlek! Fråga en expert i underklädesbutiken) och sömlösa trosor. Och ett par snygga svarta, matta strumpbyxor (absolut inte glans!) i tät denier (minst 40 denier, helst 60. Finns prisvärda på H&M som håller in rumpan och låren). Ett par snygga lågskor, ett par pumps med max 7 cm klack (högre klack och du pallar inte att gå i dom på dagtid), ett par stövlar (utan krusiduller och detaljer, håll dom cleana) och ett par ankelboots, sen är skoarsenalen grejad. En snygg ytterrock eller kappa bör alla kvinnor också ha. Detta är ju det första folk ser av dig, alltså vad du har för jacka. Många är snyggt klädda under sina ytterplagg men drar på sig fula täckjackor av sportmodell som mer passar till mys på torpet eller i skidbacken, snarare än när man ska vara vardagsfin.

Vissa av ovanstående plagg kanske du redan har hemma i garderoben? Gällande plagg av finare kvalitet så behöver du inte ruinera dig idag längre när du köper den typen av kläder. Ett riktigt bra tips är att köpa av det dyrare utbudet hos kedjorna. Såväl Zara som H&M, Gina Tricot och Lindex har riktigt bra ”finare” kollektioner där kläderna förvisso är dyrare än de brukar på dessa butiker, men du får väldigt mycket för pengarna å andra sidan! Har du en god ekonomi skulle jag rekommendera de danska märkena som har sjukt vackra och feminina plagg för kvinnor som är kvinnor och inte vill se ut som fjortisar. By Malene Birger, Ganni, Ilse Jacobsen, Samsoe Samsoe, Bruuns Bazaar och Day Birger et Mikkelsen är några av mina favoriter. Ett annat hett tips är spanska märket Uterqüe som är Zaras finare systerlinje. Finns inga butiker i Sverige än men har ett stort utbud online.

Hur du får vanliga basplagg att gå från tråkiga till trendiga har helt och hållet att göra med 3 saker: 
1. Hur du stylar dom. Jobba med plaggen, bär dem i olika lager (det tunnaste och längsta plagget underst), mixa material tillsammans. Byt ut skärp som medföljt mot andra skärp. Rulla upp ärmar och byxben, stoppa in skjortor och toppar och accentuera midjan – bläddra i modejobb i flottare magasin så kan du få inspiration.
2. Välj kul accessoarer. Om basen är relativt enkel kan du toka till det liiiite med skojigare armband, halsband, smycken, något kul skärp eller en fin väska. Här behöver du inte välja dyrare saker utan kan med fördel kolla in kedjornas utbud. Ett halsband är lätt att byta ut, men man vill helst inte köpa en ny skinnjacka varje säsong.
3. Hår och makeup är lika viktigt för helheten som accessoarer. En neutral outfit lyfter direkt om du törs bära matta, röda läppar till. Och en jeansskjorta går från Plain Jane till WOW om du byter ut din ordinarie tofs till plattångat hår eller sofistikerade lockar som du lagt ner tio minuter extra på.

Lycka till med att hitta tillbaka till din stil!

Kram Charlotta

 

TAGGAR
Kommentera | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar