Annons
AnnonsAnnons

Sista svaren på frågorna: Om väskinköp, karriärtips och hur jag får tiden att räcka till


Hur får du tiden att räcka till? Har du något/några knep att dela med dig av? /Malin

SVAR: Vem har sagt att jag får tiden att räcka till…?! Haha. Jag är ständigt jäktad och jagad och plågas av dåligt samvete för att jag känner mig otillräcklig. Men, okej – låt mig fundera hur jag gör för att bli mer tidseffektiv… Jo: Frukost äter jag till vardags på stående fot (tar ca 1,5 minut) medan tvillingarna dricker välling. Sitta ner och rosta mackor, koka ägg och sånt – forget it, finns inte en chans att vi vuxna hinner det i morgonpaniken. Knappt att vi hinner som det är ändå. På dagarna så är jag djupt begraven i jobb framför min dator eller på möten – och då menar jag varenda MINUT. Jag kan säkert verka osocial eftersom jag inte hinner stå och snicksnacka i fikarum eller ta mig tid att småprata i hissen eller annat, men jag är helt enkelt för stressad och belamrad med måsten och måste hålla fokus på dagtid. Äta lunch ute tar alldeles för mkt av min tid, jag blir frustrerad om jag måste vänta på både att få beställa och sen få in maten och sen på notan. Jag blir galen. Jag äter förstås affärslunch emellanåt men rätt sällan. Vanligtvis har jag med mig en lunchlåda som jag micrar och äter framför datorn, samtidigt som jag svarar på mail eller annat. Eller så tränar jag på lunchen och köper med mig något på vägen tillbaks. Jag lägger inte ner en evighet på att föna håret eller sminka mig utan har en ”fixa i ordning mig”-rutin på morgnarna som tar max 10 minuter. Därför har jag oftast tofs eller uppsatt hår. Skulle inte funka för mig att stå och styla håret varje morgon även om jag är avundsjuk på er kvinnor som är så snygga i håret – även till vardags. Good for you! Om möten blir svamliga eller spårar ur brukar jag försöka avbryta och finna fokus igen. Jag blir otroligt frustrerad av onödiga saker som äter upp min dyrbara tid. Jag tackar nej till 98% av alla kul saker jag får inbjudningar till. Är eventet efter arbetstid? Forget it. Jag har tre barn och ingen nanny, hur skulle det funka? Vid enstaka tillfällen så avlastar min man mig men vi har tvillingar och en sjuåring och det är rätt krävande att rodda dom själv helt ensam så ofta försöker vi hjälpas åt. Vi lagar uteslutande enkel och snabb mat till barnen, vi varierar inte deras matutbud särskilt mycket till vardags men vet att de får varierad kost på förskolan så vi har släppt det dåliga samvetet. Mellan 17 och 20 är det fullt ös hemma hos mig, då är jag inte kontaktbar för att det är så mkt att stå i med våra barn, duscha dom, ge dom mat, borsta tänder, läsa saga, göra läxor, umgås. Efter klockan 20 ska jag hinna träna (om jag inte gjort det på lunchen), städa, förbereda kläder för morgondagen, äta middag – ja och allt det där andra man gör. I mitt fall blir det inget annat förutom att se på TV i en halvtimme (fast oftast blir det ingenting på vardagarna utan bara på helgerna) innan jag stupar i säng. Det finns liksom inte tid över för att gå en kurs i drejning, eller ta en fika med tjejkompisarna eller annat av spontan karaktär. Inte en chans. Det kommer inte vara så här stressigt jämt men just nu är det så. Och jag har accepterat det. Jag försöker att undvika alkohol i den mån det går på vardagar eftersom det gör mig onödigt trött och mitt liv funkar inte när jag är trött. Då kollapsar hela familjen. Jag tränar för att undvika sjukdomar och för att hålla mig stark. Jag är aldrig sjuk. Och då menar jag att jag varit sjuk (as in stanna hemma för att man nästan är svimfärdig, inte lite rosslig i halsen-mes-sjuk) kanske tre dagar de senaste tio åren. Jag är verkligen ALDRIG sjuk. Jag hinner väl inte det. Jag undviker tidstjuvar och energitjuvar och håller helgerna så icke-uppbokade som det går eftersom jag tycker det är skönt att inte göra ett DUGG på helgen istället för att fortsätta jaga runt som en stressad råtta även då med. Barnen har än så länge inga tidskrävande aktiviteter efter skolan som kräver skjutsning och engagemang. Det kommer säkert då de blir äldre. Jag ser inte hur det skulle funka överhuvudtaget i nuläget. Jag kollar nästan aldrig på TV som också är en tidstjuv. Det händer att jag tittar på vissa serier, men enbart för att vi har inspelningsfunktion på vår box hemma eller så kollar vi på serier via DVD eller Viaplay eller något, när det passar oss. Att bara slötitta på TV skulle aldrig funka för oss. Varför och när skulle vi göra det? Vi har alltid saker som måste fixas och lösas och grejas. Jag fattar inte hur folk hinner glo på TV. Och jag läser inte modebloggar, knappt magasin heller eller andra tidningar. Böcker läser jag bara på semestern då jag har tid, men nu med tvillingarna finns ju inte tid till det heller på semestern så jag har inte läst en bok på fyra år.

För att summera denna ovanstående drapa så kan jag ge några bra tips som får tiden att räcka till: 1. Undvik slappt TV-tittande. 2. Ät medhavd lunch på jobbet. 3. Drick inte alkohol i stora mängder. 4. Träna och håll dig i form, då är du bättre rustad för högt tempo. 5. Sänk ambitionerna och fuska dig fram: alltså – lägg inte ner en evighet på att göra en efterrätt som tar 14 timmar då ni har parmiddag (bara för att imponera), köp en färdig efterrätt på vägen hem efter jobbet i stället. Kör halvfabrikat till kidsen om tiden kniper. Färdiga pannkakor som man klipper ner i stekpannan (de små måste ju ha färdigskuren mat) och steker och sedan serverar med sylt har räddat många middagar för mig. 6. Tacka nej till allt onödigt som slukar tid. Även om det kan verka roligt för stunden. Men tänk efter – är det VÄRT det? Kan du göra det någon annan gång istället kanske?

Jag var fått ett otroligt sug efter Cargo byxor…är de på ingång igen? Både för män och kvinnor? Hur tycker du man bäst stylar Cargo? Skor tex? /Lotta

SVAR: Cargo är kul men knepigt! Man ser lätt ut som GI Jane i dom. De är inte på ingång igen trendmässigt vad jag har sett men de funkar lite som leopardtrenden – ständigt aktuella och brukar finnas i kedjornas basutbud. Det kan vara kul att blanda upp byxorna med finare överdelar som en sidenblus och en kavaj och så stövletter med hög klack till. Eller så väljer du en mer komfortabel stil med wedgesneakers och en vit stickad tröja men ett stort guldhalsband eller annat bling bling. /C

Jag behöver bra presenttips till pojkvännen. Allt ifrån upplevelser till materiella ting. Funderar lite på en schysst portfölj. Har du några tips där? Kramar Sandra

SVAR: Åhh, det behöver jag med! Jag är verkligen dålig på att hitta på saker till killar! Men okej… Portfölj säger du… nja? Det kan funka om du redan vet att han överhuvudtaget bär portfölj till vardags för jobbruk? Gör han inte det finns det kanske ett skäl till det, nämligen att han inte gillar den modellen eller så. Väskor är knivigt eftersom killar har så olika smak men det finns ju idag väskor som kan funka både som dataväska/portfölj och även till annat. iPhone eller smartphonefodral brukar alltid vara uppskattat. De flesta behöver ju ett sånt som skyddar mobilen. All typ av teknik brukar gå hem. Behöver inte alltid vara så superdyrt, gå till närmaste Teknikmagasinet och be personalen hjälpa dig med tips: säg vilken budget du har så kan de plocka fram lite kul saker. De flesta upplevelsepaket tycker jag är onödigt dyra och de flesta går inte igång på whiskeyprovning eller chokladprovning eller forsränning. Men det finns förstås andra alternativ, men just dom som är spännande tycker jag är hutlöst dyra. Eftersom det är din pojkvän så kan ju DU ingå i priset så blir det mer intimt. Alltså – att du bjussar på en lyxig hotellövernattning men istället för att lägga pengar på spabesök så stannar ni på rummet och så har du förberett med väldoftande massageoljor och så ger du honom en helkroppsmassage (googla för att få bra tips hur du ska göra). Mat funkar också, vägen till en mans hjärta sägs ju gå via maten! Här tycker jag också att du hellre kan lägga pengar på riktigt lyxiga råvaror och överraska honom med hummer och oxfilé eller annat fast tillagat på ett kreativt och elegant vis, köp Elle Mat & Vin eller andra inspirationsmagasin för smarta idéer. Och så köper du lite champagne och förbereder för en mysig hemmakväll. Då behöver själva ”presenten” som du ger inte vara så kostsam, då räcker det med någon mindre pryl eftersom helhetsupplevelsen av detta är det han kommer att komma ihåg. Lycka till! Kram C

Jag har en fråga angående handväskor. Ska investera i en ny nu i höst. Och jag vet ungefär vilket märke och att jag vill ha en svart med silvriga detaljer (marc by marc jacobs eller M michel kors) Och undrar helt enkelt vilken typ av modell på väska du tycker du använder mest?? Stora, små, med axelrem eller utan mm… /Sara

SVAR: Det beror ju på vad du ska använda väskan till. Men jag har gått från större handväskor till mycket mindre modeller. Jag vill inte släpa runt på saker i onödan längre. Det finns små och behändiga modeller idag som rymmer en liten sminknecessär, en telefon, nycklar, en större plånbok och några extra grejer. Det räcker. När jag ska träna eller släpa med mig dator måste jag ändå ha extra stora väskor för detta ändamål. Jag vill också ha händerna fria då jag är ute och går så en modell med lång axelrem är att föredra för mig. Jag tycker det är chict med lite knubbiga väskor med korta handtag (och dessa är ju jätteheta i höst) men jag blir galen när jag inte får in armen i handtaget och kan bära den över axeln. Men det där måste man känna sig fram till. Lycka till! /C

Ibland kan jag känna att jag är för rebellisk för att kunna verka under någon annan. Till exempel vara under en chef. Hur ska man tackla chefer och göra så bra arbete för dem som möjligt utan att ta för mycket plats? Hur menar du med motgångar och framgångar? Jag har fått flera nitar i livet och ännu är det inte lätt men jag vet, innerst inne, att jag kommer få det jag förtjänar så småningom. Hur ska man hålla ut? Hur länge ska man fly och orka ta tag i sig själv?/Karin

SVAR: Svårt att svara på när jag inte riktigt vet hur du menar med rebellisk. Man kan ju tolka det ordet på olika vis. Om du menar rebellisk i bemärkelsen att du inte kan ta order, har svårt med auktoriteter generellt eller att passa tider eller att ta direktiv, ja – då har du problem. Börja med att ta reda på VARFÖR du är så rebellisk. Har du haft puckon till chefer som behandlat dig illa? Det går alldeles utmärkt att både göra ett bra jobb och supporta din chef utan att själv bli helt osynlig. Även här undrar jag vad du menar med att ta för mycket plats? Det kan förstås vara olika beroende på vilken typ av jobb du har. I vissa yrken är det högt i tak och medarbetarna tillåts verka självständigt och kan röra sig fritt och ta plats. På andra ställen kan det gå åt skogen om det inte är en militärisk disciplin, där MÅSTE man lyda sin chef av kanske säkerhetsskäl, tryggsfaktorer, kundernas förväntningar eller annat. Då får du liksom gilla läget. Eller byta jobb. På din fråga låter det som om du är passivt aggressiv, att du blivit illa behandlad, att du är full av frustration och bitterhet. Dessa känslor kan mycket väl vara drivkrafter till att ta dig ur en svacka, så de är inte helt av ondo. Men du måste bibehålla fokus och vara tydlig med målbilder. Vad är det du VILL? Vad skulle få dig att må BRA? Rannsaka dig själv  – vad är du riktigt BRA på? Fokusera på DET. Det är den talangen som kommer att driva dig i mål. Jag menar att motgång föder framgång. För du måste misslyckas emellanåt eftersom detta stärker dig, skärper dig, gör dig ödmjuk inför både konkurrens, dina egna svagheter och hur jävlig omgivningen kan vara. Det är lärdomar alla framgångsrika någon gång fått uppleva. En motgång hit eller dit är inte the end of the world. Men om du känner att någon aktivt motarbetar dig ska du ta dig därifrån, då är det inte läge att ”hålla ut” längre, då är det läge för att ge någon fingret och finna ett spårbyte. Jag känner även här inte till din situation i detalj så det är svårt att ge mer specifika tips. Lycka till och hör gärna av dig och berätta hur det går! Kram C

Hejsan kära Charlotta! Jag är så jätte glad över att tidningen CHIC kom tillbaka (var prenumerant från det början) men är på samma gång såååå ledsen… för att den ska inte säljas i Finland eller hur?! Finns där en chans…?

SVAR: Hej på dig! Oj, nej vi kommer till en början inte att sälja CHIC i Finland. Tyvärr! Men kolla om Press Stop kan leverera till Finland, länken hittar du här! Lycka till. /C

Ingen fråga idag, vill bara säga att jag ääälskar den nya tidningen! Riktig wowfaktor på den! Så glad att CHIC är tbx 🙂 /Jessica Nejström

SVAR: Tack tack TACK, Jessica! Om du bara VISSTE hur glad jag och redaktionen blir när vi får höra sånt här! Kram /C

TAGGAR
1 kommentar | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar