Annons
AnnonsAnnons

Så här går det till när vi gör en trendguide till CHIC


Ida Sjostedt

Jag sitter just nu och gör klart vissa av sidorna till CHICs trendguide för våren/sommaren 2014. Ni är många som mailat och kommenterat och frågat när nästa nr av CHIC kommer och det dröjer ända till den 25 mars – men jag LOVAR att ni inte ska bli besvikna då! Detta nr jobbar vi för fullt med i nuläget; jag, vår duktiga AD Anna, Lisa, Susanne och många andra i team CHIC. Jag har lite mer roliga nyheter att berätta om CHIC Magasin, men den karamellen suger jag på tills i slutet på veckan!

När man gör en trendguide så handlar det alltså om att scanna av alla visningsbilder som varit för våren/sommaren 2014. Det är ca 12000 bilder att gå igenom och inget man hinner på en helg direkt. Bilderna/looksen ska sedan analyseras (kommer denna trend att slå eller är den för svår/knasig för oss? Finns det snarlika plagg att köpa på budgetkedjorna? Passar den vårt klimat?), laddas hem, sorteras, samt väljas snarlika produkter till (ytterligare ett tusental bilder att gå igenom från presskontorens bildbanker). Slutligen måste en märkesspridning göras, man kan alltså inte ha med flera produkter från samma märke på en och samma sida (blir tjatigt, är slappt och vi vill ha en bred märkesspridning i CHIC). Efter detta ska texter skrivas, priser kompletteras (saknas ofta och då måste man ringa presskontoren), bilderna ska föras i i Fotostation-servern och layout ska påbörjas av Art Directorn. Sedan ska sidan korrläsas.

När ni i slutändan ser det vi kallar för ”plocksida” (en sida med någon eller några catwalkbilder som ”hook” och några frilagda produktbilder på kläder och skor som matchar trenden) så kan det alltså ligga flera veckors arbete bakom EN sida. Man gör ofta flera sidor parallellt förstås så att det inte ska bli så tidsineffektivt, men det är ändå extremt tidskrävande vilket kanske inte folk tänker på. Men fantastiskt roligt att göra förstås!

Det här är dessutom den enkla typen av sidor vi gör på CHIC. I vissa fall fotograferar vi trenderna själva och det blir en betydligt mer komplicerad apparat, kan berätta om det vid annat tillfälle.

Här nedan kan ni se ett exempel på lite bilder som ska in i Fotostation och ut till layout denna vecka, det är på temat guld som blir stort i år. Den stora visningsbilden överst är från Ida Sjöstedts vår- och sommarkollektion 2014. Älskar den klänningen! Kanske ska ha den på ELLE-galan?

trendguide guld

TAGGAR
7 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar