Annons
AnnonsAnnons

Onsdagens krönika: ”Jag är stolt över mitt internetberoende”


Det gnälls en del över vårt mobil/internetberoende. Hur vi är asociala, dyker ner i våra smartphones istället för att snacka med våra älskade närstående vänner/familjemedlemmar och hur dåligt samvete vi ska ha för att vi inte loggar ur, kopplar bort och gör allt ANNAT viktigt istället för att vara online 24/7.

Men ursäkta mig. Jag vill vara kopplad/uppkopplad/bunden – kalla det vad du vill. Jag VILL inte ha den där direktkontakten IRL om jag inte förberett mig för den. Jag är (innerst inne) blyg (ja, kors i taket och gudbevars) och är jätteobekväm med att prata med dig via telefon. Jag mailar hellre. Jag vill göra research via google, jag vill snoka upp hur du är rent personlighetsmässigt via instagram och facebook och jag älskar att det viktigaste som går att veta om ditt företag är tydligt presenterat på ditt företags hemsida – öppet för mig att kolla in vilken tid på dygnet som helst.

Ringer du från hemligt nummer kan du glömma att jag svarar. Ringer du från ett okänt nummer kanske jag svarar. Lämnar du inte meddelande – synd för dig, hur tror du då att du någonsin ska få kontakt med mig? Genom att fortsätta jaga mig IRL genom telefonen? Utan att berätta vem du är och vad du vill? Jag vill inte bli överraskad – jag har inte tid med det. Jag konfronteras dagligen av problem och situationer jag måste handskas med och vill vara förberedd. Vill du vara en del av mina problem eller en del av mina lösningar/nya kontakter/idéer?

Jag väljer inte BORT mitt sociala liv genom telefonen – jag gör det allt mer levande genom telefonen. Jag har idag – med dagens teknik – kontakt med säkert 300 fler personer än jag hade haft om inte internet eller facebook fanns.

Ja, så fort barnen har somnat och jag har läst samma saga för dom för 150:e gången denna säsong så kollar jag instagram, bloggen och facebook. Och skäms för att jag gör det. Jag får bekräftelse, jag hjälper andra, jag visar mig vara behövd, jag ställer frågor och får andra att känna sig viktiga, jag boostar och jag svarar/ställer frågor. Jag interagerar på ett sätt jag fanimej aldrig i helvete hade pallat med en dag som denna annars IRL. Jag får tips om barnuppfostran, roliga ställen att ta mina barn på, kul sätt att spöka ut dom på på Halloween, roliga recept att laga med min familj på helgen och mycket annat.

Ja, jag har mobilen fastlimmad i handen många timmar per dygn. Men den hjälper mig mer än den stjälper mig.

Sluta att skuldbelägga oss som gillar att surfa i smyg på tjotta när vi har tio minuter över, när vi sitter på pendeln och vill koppla av och när vi väntar på vår tur i kön till passexpeditionen. Fy fan vad mycket roligare vi har idag tack vare mobilen och internet. Vi är inte sämre människor för det.

Men ge fasen i att roa dig med mobilen då du kör bil. För DET är inte okej!

TAGGAR
5 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar