Annons
Annons



Annons

Nybakat: Flinkenbergs kanelgifflar!


Har du klämdag idag? Då har du säkert tid över att baka! Jag bakar i stort sett aldrig, det är inte min favorithobby. Men nu, med lite mer tid över, kan det vara rätt mysigt pyssel. Det här är lättbakade kanelgifflar, från ett recept från svägerskans kille som jag modifierat en aning. Receptet räcker till 24 gifflar.

Detta behöver du: • 7-9 dl vetemjöl • 3 dl mjölk • 1 pkt jäst för söta degar • 1 tsk salt • 1 dl socker • 75 g smör • 2 msk vaniljsocker

Till fyllning: • 100 g smör • 1,5 dl socker •  3 msk vaniljsocker • 2 msk mjöl • Kanel efter tycke och smak

Ett ägg till pensling

Så här gör du: • Häll 7 dl mjöl i en stor bunke och strö över jästen. Värm smör och mjölk så att det blir ca 40 grader varmt. Häll ner i mjöl/jästblandningen. Rör sedan ner sockret, vaniljsockret och saltet. Fyll på med mer vetemjöl så att det blir en smidig deg. Men spara lite av mjölet till utbakningen. Lät jäsa under en tunn handduk i ca 45 min.

Under jäsningstiden rör du ihop fyllningen. Ta fram smöret och lägg i en skål, låt det bli rumstempererat. Rör därefter i socker, vaniljsocker, mjöl och kanel så att det blir en mjuk röra. Sätt ugnen på 175 grader.

När degen jäst klart delar du den i 3 lika stora delar. Sedan delar du upp varje deghalva i 8 mindre bitar. Varje bit kavlar du ut till en triangel. Stryk på fyllningen och rulla sedan ihop triangeln och forma den som en giffel och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Vispa ut ett ägg och pensla på gifflarna. Skicka sedan in i mitten på ugnen ca 15-20 min i 175°. Klart!

Baka 1

Degen delas i tre lika stora delar. Och varje tredjedel delas i 8 smådelar. 8 x 3 = 24 gifflar.

Baka 2

Fyllningen ska vara rumstempererad så att den går lätt att stryka på.

Baka 4

Varje liten 8-dels degbit ska kavlas ut till en triangel. Behöver inte vara så noga med formen. Stryk på fyllningen, men du behöver inte göra ända ut i kanterna. Sen rullar du bara ihop triangeln som en giffel.

Baka 3

Färdigt! Du kan även dekorera gifflarna med siktat florsocker efter gräddning, eller strö över pärlsocker då du penslat gifflarna med ägg, innan de åker in i ugnen.

TAGGAR
729 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.se



ARKIV



Annons




Annons

Laddar