Annons
AnnonsAnnons

Nu hjälper vi Panzi-sjukhuset med tvättmaskiner och pengar, hörrni


Ni kanske har sett artikel som snurrat runt på Facebook de senaste veckorna, det förfärliga (men hemskt välgjorda) reportaget om kvinnorna på Panzi-sjukhuset i Kongo? Det är en svensk journalist, Magda Gad (bilden), som tillsammans med en fotograf rest ner till Kongo med tolk och beskydd (Kongo är klassat som världens farligaste – och fattigaste – land). Varför? För att beskriva vidrigheterna som pågår där, för oss som sitter tryggt här hemma i Sverige och gnäller över att det varit regnigt i tre dagar och att man är tvungen att gå och jobba nu och inte kan sitta och dricka rosévin varje kväll. Jag blev tipsad om länken till Magdas artikel om de två miljoner våldtagna kvinnorna i Kongo (jo, ni läste rätt) och blev äcklad, ledsen, förtvivlad och kände mig maktlös. Det är känslor jag inte riktigt vet hur jag ska hantera då de gör mig både uppgiven och förvirrad. Men jag bestämde mig för att sluta grina och noga följa råden i artikeln hur man kan hjälpa. 

Det är alltså en man, Dr Mukwege (bilden), som (trots mordhot) hjälper och opererar dessa stackars flickor, kvinnor och barn som råkat ut för de mest fasansfulla grymheter man kan föreställa sig. Hans offer har barn som hackats i småbitar av machetes, som har fått skottskador i vaginan, som har fått syra kastat över underlivet, som har blivit våldtagna och sedan gravida – och därmed utslängda ur sin familj (i Kongo förlorar du allt om du blir våldtagen, som kvinna anses du ha ”lockat till dig” mannen och får därmed skylla dig själv och du blir utfryst från din familj eftersom man tror att du är ”besatt av onda andar” då du blivit gravid). Den horribla listan kan göras lång och hela texten kan du läsa här. Du kan även läsa den i nya numret av CHIC där jag valt att återpublicera den för att så många som möjligt ska ta del av vad som händer i vissa delar av världen – just nu. Även fast vi har svårt att begripa.

Dr Mukwege och hans stab sliter långa pass varje dag men kämpar med små ekonomiska medel. VI MÅSTE HJÄLPA TILL. FN har ”iakttagit” kriget och ”observerat” denna situation i tio år utan att göra ett skit. Det finns inget annat alternativ än att ta saken i egna händer och agera direkt. Hjälp doktorn och dessa kvinnor/barn! Du hjälper genom att skänka pengar här. OBS! Skriv ”CHIC” i rutan ”Eventkod” . Då kommer medlen direkt till Panzi och används inte till annat. TILLSAMMANS SKA VI HJÄLPA DESSA FLICKOR!

Vill du specifikt donera pengar till de tvättmaskiner som önskas så kan man göra det på bankgiro 5659-8808 vilket är Pingstkyrkan i Umeås missionskonto. Där skriver man ”CHIC” och då går alla medel oavkortat till detta. Professor Ellinor Ädelroth som är på plats i Kongo ansvarar för denna insamling och följer upp vad som händer med pengarna.

Vore det inte fantastiskt om vi gemensamt kan hjälpa och faktiskt förändra livet för dessa överlevande offer? Jag säger bara: Tänk om det varit du. Eller DIN treåriga dotter som blivit så brutalt våldtagen att underlivet trasats sönder. 

Dela gärna detta inlägg via Facebook! Sharing is caring…

TAGGAR
10 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar