Annons
AnnonsAnnons

Mina 10 bästa reatips!


Reagossip

Inte hittat något på sommarens rea än? Eller har du gjort såna där ”fynd” som du aldrig kommer att använda?! Jag har hunnit vara med om bra många reor (eftersom jag är så sjukt gammal, haha…), så jag tänkte dela med mig lite av mina shoppingtips! Riv ur och spar höll jag på att skriva, det går ju inte, men ni fattar säkert:

CHARLOTTA FLINKENBERGS BÄSTA REASHOPPING-TIPS!

1. Satsa på den ”dyra” rean. Alltså sådant som vanligtvis är alldeles för dyrt för din budget. Kvalitetsprodukter och designerkläder/skor. Halva priset på Cubus eller H&M känns liksom inte lika mycket i plånboken. Besparingarna blir inte lika stora, även om procentsatsen är generös. Det är nu du ska slå till på den DÄR väskan eller DE vackra skorna du suktat efter!

2. Tänk ”less is more”. Köp hellre en riktigt bra och lite finare sak på rean än 5-15 risiga toppar/kjolar och skräp som du ändå aldrig kommer använda.

3. Leta efter klassiker. Det kan kännas tråkigt att köpa en svart, tidlös väska, en vit skjorta eller ett par bruna, platta skinnsandaler på rean. Men det är de här sakerna som håller i längden. Till skillnad från den där crazymönstrade tunikan i LSD-färger som du tycker är skitrolig i fem timmar.

4. Var storleksrealistisk. Bara för att det är halva priset på de där YSL-platåsandaletterna kommer dina fötter inte att krympa en storlek lagom tills du ska använda dem. Finns inte din storlek får du snällt avstå. Och det kan bli en mycket dyr historia att köpa en Proenza Schouler-klänning på 70% rabatt (eftersom den ändå kostar flera tusen) i storlek 36 om du är en storlek 40. Du kommer inte att kunna banta i dig dina reafynd, tro mig.

5. Gör en inköpslista innan. Undvik spontanköpsmissar genom att i förväg gå igenom vad du är ute efter. Gå hem och spana i garderoben, tänk ut olika klädkombinationer och fundera vad du ofta klagar på att du saknar i kläd/accessoarsväg.

6. Lita på dina tidigare ”vill ha”-känslor. Har du suktat efter en fransväska hela säsongen, sedan du såg dom först? Eller känner du att du gått och dragit i de där jeansen/den kavajen i samma butik vid flera tillfällen men backat pga priset? Då kan det vara ett köp du verkligen bör unna dig. Har ”vill ha”-känslorna inte svalnat efter så lång tid så, well – då ska du slå till!

7. Köp inte bara för att det är billigt! Man låter sig ofta luras av klädbutikernas förföriska knep med stora korgar vid kassorna där de vräker ut en massa skärp, bikinis i knäppa modeller, hotpants i omöjliga färger eller saker som inte gick att sälja ens förrförrförra säsongen (jodå, många tar fram gammalt skräp från lagret och försöker bli av med det under rean). Men bara för att något är väldigt prissänkt behöver det inte vara väldigt snyggt. Rannsaka dig själv. Hade du ens övervägt att köpa det till ordinarie pris? Om svaret är ”Näe, verkligen inte!” så lägg tillbaks det.

8. Shoppa ensam. Du får tillräckligt med sällskap ändå i butikens trängsel av fyndletande kvinnor med desperat blick. Det är både stressande och förvirrande att få en väninnas åsikter om huruvida du ska köpa något eller inte. Lita på ditt eget omdöme! Och GLÖM att ta med din partner. Han/hon kommer nog få svårt att förstå charmen då du tillbringar en och en halv timme i en provhytt under er semester.

9. Bunkra fräckt. Det kan se mindre chict ut att trippa omkring i butiken med drivor av plagg i famnen och ett otal skor i de lediga händerna. Men faktum är att ditt fynd lätt kan gå dig förbi om du väntar för länge, tvekar och tror att skorna/klänningen/byxorna snällt hänger kvar om tio minuter. Passa dig för andra gamar också då du provar skor exempelvis, och släpp inte dina potentiella fynd med blicken! Djungelns lag råder i reabutiker…Och du ska inte tro att folk är mer subtila och diskreta i finare butiker, tvärtom! Jag blev av med ett par fantastiskt snygga Prada-stövletter som jag hade provat ut och skulle ha, men vände ryggen åt då jag provade ytterligare ett par.

10. Ha en ”is i magen”-pott. Gör upp en reashopping-budget. Avsätt förslagsvis 75% av potten/din budget för första reavändan och köp sådant du verkligen vill ha. Men sen kan det finnas saker som du verkligen gillar, men som kanske fortfarande är aningen för dyra för att du ska välja dom. Ha is i magen – butikerna dumpar ju priserna sista reaveckan. Då kan den där designerväskan gå för 70% rabatt i stället för 30%, vilket är en stor skillnad i pengar. Och var inte rädd för att fråga personalen när de planerar sänka ytterligare, alltså från vilket datum. Alla svarar inte på det, men många.

Foto: Stella Pictures

TAGGAR
2 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar