Annons
AnnonsAnnons

Konsten att shoppa taxfree – mina tips!


Som ni vet åker vi iväg på Fashion & Beauty cruise med CHIC imorgon (det finns några enstaka platser kvar om du vill hänga med! Läs mer och boka här). Jag ser förstås mest fram emot att få träffa er läsare och umgås med mina fellow föreläsare med god mat och dryck. Men något jag verkligen ÄLSKAR är att shoppa taxfree. Eftersom jag har svart bälte i vanlig shopping borde jag ju vara lika bra när det handlar om taxfree (haha) så här kommer några tips från coachen:

1. Shoppa ensam. Man är ofta under tidspress på båten/flygplatsen mm och har inte tid att lyssna på ”hjälpsamma råd” från en väninna eller svara på onödiga frågor från en partner ”Luktar den här gott?” eller ”Tror du moster Märta gillar After Eight?”. Här ska du vara självisk och fokusera på ditt mål: att göra bra deals, helt enkelt!

2. Ta först en runda och scouta utbudet. Sondera terrängen och stanna inte vid första bästa hylla. Pejla snabbt in vad som finns – och vad som inte finns. Kanske hade de inte den där nya hudvårdsserien du tänkt testa eller så var Chanels Inimitable-mascara slutsåld. Men däremot fanns det fler sorters champagne eller godis. Den riktigt seriöse taxfree-glidaren kollar in utbudet online först och gör en inköpslista.

3. Undvik de riktigt billiga märkena… Om det inte handlar om godis och sånt, förstås. Men då det gäller kosmetika, doft och hudvård så sparar du ju mer pengar om du väljer att fynda en exklusiv kräm som är prisnedsatt. Är det någon gång du ska unna dig lyxig hudvård så är det nu!

4. …men köp heller inte dyrt bara för att det är dyrt! VET du vad det är du köper? Har du läst om produkten ifråga? Testat den tidigare och älskat den? Passar den din hudtyp eller din vardag/din jobbsituation? Kommer du att använda den mycket? Att någon annan (exempelvis expediten i butiken) rekommenderar den väger inte särskilt tungt, du måste göra bättre research än så innan du slår till på en kräm för 1000 kr och uppåt. Gör din research innan i så fall och be om samples på fina butiken hemma så kan du testa om det är något för dig. Sen slår du till på fullsize-produkten på taxfree.

5. Undvik ”passa på!”-erbjudandena, om det inte är saker du redan tänkt köpa. Annars riskerar du att komma hem med läskiga likörer med ananas-smak, fruktiga parfymer med crazy flaskor som bara funkar om du är solbränd och på Ibiza, eller kilovis med choklad som du sedan känner dig nödgad att äta upp redan nästa helg. Leta istället efter sådant du redan vet att du älskar och köper ofta till ordinarie pris.

6. Köp hellre för mycket än för lite. Det enda man ångrar är köpen man aldrig gjorde, vilket stämmer bra gällande just taxfree.

7. Ta på de realistiska glasögonen gällande modeutbudet. Taxfree-avdelningar är inte direkt kända för att erbjuda ett modeutbud som gör att fashionistas blir till sig av upphetsning. Många tar sikte på alkohol, skönhet och godis på taxfreen och missar/nonchalerar kläderna och accessoarerna. Men får man shoppingfeeling kan man lätt känna lite saknad efter just modeshoppingen och därför börja dra i tantiga tunikor och tänka ”Men är inte den här lite söt ändå?”. Samtidigt ska man inte dissa modeutbudet helt! Den lilla exponeringsytan och bristen på skyltningskänsla gör att riktigt bra saker ibland får en sämre display och rang, när de krockar med drivor av tobak, Chupa Chups-klubbor i 50-pack och Jim Bean Honey. Jag har gjort många bra fashionfynd på färjor och flygplatser. Så länge det är ett varumärke du känner till och en design du gillar (och ett bra pris), så slå till!

8. Var nykter. Kanske en självklar eller märklig uppmaning, men konstigare saker har ju hänt än att man tagit en öl innan avresa/hemresa, eller ett glas fnittrigt bubbel med sina polare och sedan ”bara ska in och shoppa lite”. Det är under alkoholpåverkan som du gör omdömeslösa val som att köpa en Van Dütch-keps med strass och leopard (som du fiskar upp från botten i en reakorg), eller ett serum från La Prairie som kostar mer än en bostadsrätt i Överkalix… ”Jag kommer bli så schjukt schnygg nu, alltså jag lovar!”.

VETT OCH ETIKETT PÅ TAXFREEN:
• Hen i kassan kommer att be dig visa upp din biljett då du betalar. Det är liksom inga big news, så ha dem redo i handen då det är din tur. Folk står i kö länge och blir irriterade av kunder som fumlar i handväskor efter boarding-cards när de redan är framme.
Det är kutym att köpa presenter på taxfreen! Om det sedan är någon symbolisk liten skitsak, typ en miniatyrflaska Gin, eller en chokladkaka för 25 spänn kvittar. Visa en snygg gest mot din partner, din mamma eller pappa, syskon, arbetskollegor eller grannar och ge han/hon/den/dem någon liten grej när du kommit hem. SÄRSKILT om du har ungar gäller denna regel!
Spruta inte på dig parfym hejvilt. Det är respektlöst. Folk är allergiska. Och även om de inte är det, delar de troligtvis inte din fascination för tunga mysk-dofter med träig toppnot.

Taxfree C8

Ovan ser du vad jag tänker ta sikte på i taxfreen under chickryssningen:

I alkoholväg så dricker jag knappt starksprit alls längre, men jag älskar Prosecco och att ta en liten Bailey’s till kaffet emellanåt. Parfymer är inte alls min grej men en doft jag alltid har älskat för att den inte luktar parfym utan sköljmedel är Clean, som jag fortfarande inte har tröttnat på. Jag gillar bara Warm Cotton och ingen av de nya dofterna från Clean. Så jag ska leta upp Warm Cotton!

I hudvårdsväg har jag nästan allt som jag behöver, men senare i vinter slutar jag på CHIC och det är det slut på sötebrödsdagar med gratisprover för test av lyxiga produkter. Så jag tänker leta efter kvalitativ hudvård från mitt favoritmärke Sensai som säljs på båten.

Makeup är jag dålig på att shoppa, så där tänker jag inte lägga så mkt tid eller energi. Men min älsklingsfoundation ”Forever” från Diorskin får gärna följa med i korgen!

På Cinderella säljs Ilse Jacobsen, som är ett märke jag är förtjust i, eftersom klänningarna har vackert fall och figursmickrande passformer. Och supersnyggt zigzag-mönster, utan att kosta det femdubbla som Missoni gör. Hittar jag just den HÄR klänningen på bilden blir jag väldigt nöjd!

Självklart blir det en del presenter till familjen: leksaker, godis (helst godis och leksaker kombinerat), choklad + whiskey till min man, mm.

TAGGAR
Kommentera | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar