Annons
AnnonsAnnons

Kom hem nu, Niclas Hammarström


För två veckor sedan kastade jag pil med Niclas Hammarström och firade hans vinst på Tidskriftsgalan. Vi drack öl och pratade om våra barn (Niclas har också tre barn) och om bilderna från Kongo som Niclas tagit, som var med i nya numret av CHIC (och som många av er reagerade starkt på).

Två veckor sedan.

Idag är han försvunnen/troligtvis kidnappad i Syrien tillsammans med en kollega. Det står om detta överallt och ingen vet när eller om han kommer hem igen.

Många tycker kanske att man får skylla sig själv om man åker till världens farligaste land. Men om inte Niclas skulle ha modet att göra detta skulle omvärlden aldrig få reda på alla vidrigheter som pågår. Man får aldrig sluta att sprida såna här berättelser som hemskheterna i Kongo eller Aleppo/Syrien där han rapporterat ifrån (och vars bilder var dem han fick pris för).

Det känns ibland så meningslöst att arbeta som journalist och fokusera på vårmodet, 5:2-dieter eller mascaratester när det finns kollegor som Niclas, som utsätter sig för livsfara för att kunna få fram sitt material.

Samtidigt tror jag att jag och andra redaktörer har ett ansvar att fortsätta köpa in såna här reportage i stora medier så att de får så bred spridning som möjligt och inte enbart hamnar i Läkartidningen där målgruppen redan kanske är väldigt påläst om dessa konflikter i världen. Vi får aldrig sluta att engagera oss. Vi får inte tystna och acceptera fakta.

Jag ber till alla gudar som finns att du kommer hem välbehållen, Niclas.

20131129-155124.jpg

TAGGAR
4 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar