Annons
AnnonsAnnons

Det var en del ni ville veta… Här kommer första svaren!


Första svaren från speedquizen kommer här nedan. Jag har några till att avverka, de kommer under måndagen…

Jag har äntligen hittat min klädstil. Snygga strikta kostymer, ibland kjol, ibland byxa. Ibland marinblått, ibland olika färger osv:) Dock har jag problem med vad jag ska ha för väska till. Jag har en snygg svart dataväska i skinn som det får plats mycket i. Men jag får så hemskt ont i ryggen eftersom jag behöver ha med mig så mycket så ofta:( Är ryggsäck den enda ergonomiska lösningen? Funkar någon annan väska? modell? Material? Var kan jag hitta en väska som passar min klädstil som jag orkar bära? /M

SVAR: Grattis till att du hittat en klädstil du trivs med! En god investering är att kolla vilken typ av dator du har. Om du har en laptop kan det vara en bra idé att byta ut den mot en tunnare och därmed lättare variant. Det finns massor av bra laptops idag med hög prestanda som varken är klumpiga eller tunna. De kostar lite mer men du slipper å andra sidan ont i axlar mm pga belastningsskador om du måste bära den till och från jobbet varje dag. Rannsaka dig själv kring vad du verkligen behöver släpa fram och tillbaka till jobbet. Är det papper? Pärmar? Kan du förvara sakerna på mindre skrymmande (och därmed lättare) vis? Det som brukar vara skönast är en dataväska med lång axelrem som du bär crossover-vis, alltså diagonalt över bröstet. Då slipper du dra upp ena axeln för att parera tyngden. Se till att själva axelbanden har en extra sån där vadderad förstärkning precis uppe vid axeln. Ryggsäck är förmodligen det mest skonsamma för din rygg och det finns faktiskt riktigt snygga varianter på & Other Stories. Jag är lite nojig över stöldrisken bara då man har ryggsäck. Lycka till! /C

Hur går det med hälsoresan? Hur ser dina framsteg ut? /Anna

SVAR: Jag är i bättre form än på mycket länge. Orkar göra 50 situps utan att blinka (kör dom gånger 3 varje träningspass). Har börjat få synliga muskler på armarna. Midjemåttet har krympt något. Jag har inte gått ner ett hekto men min vikt har omfördelats antar jag på grund av min träning, mer muskler mm. Har inte varit superduktig med kosten i sommar men har skärpt till mig sedan jag började jobba i mitten på augusti. Och snart lär väl även det ge resultat, antar jag! /C

Hej, när du gör fillerbehandlingar (botox, restylane osv) får du rabatterat pris eftersom du skriver om det på bloggen eller tack vare att du är den du är? Vänligen/Isabel

SVAR: Hej Isabel! Jag har bara gjort botox vid två tillfällen i mitt liv och fillers vid ett tillfälle. Första gången betalade jag helt och hållet själv och vid senaste tillfället så fick jag rabatterat pris hos Akademikliniken. Veckan som kommer ska jag faktiskt göra botox igen på ett annat ställe och då tänker jag återigen betala ur egen ficka. Det är lite olika från gång till gång. Jag behöver inte skriva om det om jag inte vill, oavsett om jag har fått rabatt eller ej. Jag skriver om det utifall jag känner för det eller ej och om jag tror att det har ett läsvärde vilket det ofta har. Och jag skriver alltid ärligt vad jag tycker om alla behandlingar eller produkter jag testar, oavsett om jag fått dem via jobbet eller betalt för dom. Kram Charlotta

Jag har något som jag har funderat över och som hänt mig ganska mycket. Det är så att i kvinnliga sällskap med andra tjejer blir jag ofta den som det himlas med ögonen mot, som anses som ett hot och som andra tjejer kanske känner sig hotade utav. Jag försöker inte ta illa vid mig och det har blivit mycket bättre med åren. Är det fel att vara sig själv? Att vara en kvinna som tar plats, gör vad hon vill men på ett ödmjukt sätt? Känns som om man ofta blir dömd av andra kvinnor på grund utav detta. Det känns nästan som om andra kvinnor beter sig som insekter för att sätta en annan stark kvinna på plats ”för att få det gjort” så att de mår bättre själva. Till en början är de jätteintresserade av en och på tu man hand är det helt annat men i kvinnliga sällskap har jag ofta märkt att detta uppstår. Har aldrig någonsin varit med om samma situation med män då de är så ärliga och raka själva och snarare uppskattar det. Har du varit med om detta och hur ska man tackla dessa situationer? En del utav mig vill säga ifrån, en annan blir ledsen och en tredje del av mig vill bara inte bry mig och förstår att det är deras bekymmer inte mina. Om de mår bättre av att trycka ner någon annan så får de väl göra det. Svårt. När jag var yngre blev jag så himla ledsen och tog så illa vid mig men idag så gör jag inte det lika mycket utan har kommit till insikt att det är såhär och vissa kvinnor sticker väl ut mer än andra. Skulle vara intressant och höra dina tankar kring detta scenario! /Karin

SVAR: Spontant tror jag att du kanske grubblar för mycket på detta. Och en annan sak som slår mig är att du behöver se över vilka väninnor du umgås med. Riktiga vänner himlar inte med ögonen så att någon annan märker det, och kan inte din omgivning ta att du tar plats får du helt enkelt kanske skaffa dig en annan omgivning. Kvinnor (även män förstås) som sticker ut på något sätt väcker ofta reaktioner som inte alltid är den man förväntat sig. Men lika många som retar sig på din personlighet beundrar dig säkert i smyg. Jag känner igen vissa saker som du berättar men jag har aldrig lidit av att inte få precis allas ”godkännande” eller acceptans. You win some, you loose some. Däremot ska man inte behöva tolerera en massa skit från folk i sin närhet. Ibland förstår inte folk hur deras blickar/kommentarer/suckar eller annat faktiskt påverkar i negativ bemärkelse. En avväpnande gest kan då vara att blotta strupen och säga exakt som det är, utan omsvep, typ: ”Jag ser att du himlar med ögonen. Varför? Förstår du att det retar mig och gör mig ledsen?”. Folk klarar sällan den typen av konfrontationer och kan då omvärdera sina reaktioner. Och tänk på att svaga mobbare ofta är flockdjur, sällan törs bryta mönster och bara efterapar någon annan (taskig) ledare utan att tänka efter själva varför de beter sig så. Stå på dig! Kram C

När kommer tidningen CHIC ut igen? /Pillan

SVAR: 17 september.

Jag är ingen ”trendnissa” utan kör ganska konsekvent på min egen stil, jag vet vad jag passar i och trivs i. Men det är alltid kul att att hålla koll och kanske plocka upp något litet nytt för uppdatera garderoben. Så min fråga är helt enkelt: vilka är höstens och vinterns nyckeltrender? Färger, plagg, snitt, material? Klänningar/kjolar, jeans, skor/stövlar och ytterplagg tänker jag kanske mest på. Satt hos frissan och plöjde några tidningar om höstmodet i eftermiddags men kan inte säga att jag fick någon vidare koll – jag tycker allt ser ut ungefär som det har gjort de senaste åren (eller så har jag blivit en tant helt enkelt, haha). /Hanna

SVAR: Du HAR rätt, höstmodet påminner i mångt och mycket om hur det har sett ut de senaste. Du ska förstås köpa det kommande numret av CHIC – för 49 kr får du den totala trendguiden för hela säsongen – konkret och enkelt förklarad! Jag kan dra några snabba nyckelord som du kan hålla reda på: • A-formad, vadlång kjol (helst i mocka eller skinn) • Cocoonformad jacka/kappa (blir bylsig i silhuetten så håll nederdelen slimmad, typ pennkjol eller skinny jeans eller tighta skinnbyxor). • Färger: vitt, vitt, vitt! Trendigast är att matcha vitt med vitt, alltså i lager på lager. Även vita skor/boots/sneakers. Känns det för svårt så är även vinrött, petrolgrönt, marinblått och rutigt väldigt inne. • Ingen direkt ny klänningsmodell, du kan köra på dom du redan har. • Jeans: 70-talet är på väg tillbaka, men i ärlighetens namn så slår nästan aldrig flare-modellerna utan skinny jeans funkar även i höst. • Väldigt höga stövlar (över knät, eller åtminstone till knät) är hett, välj själv med eller utan klack. • Stövletter i alla former funkar också bra och animalprint på just stövletter kommer stort på alla kedjor. • Magkorta toppen/tröjan är galet stor trend i höst. Helt omöjlig att bära om du inte har ett sixpack, och dessutom blir det ju snålblåst runt midjan… Men bär den med en tunn polotröja eller tajt sweatshirt under, i neutral färg, så har du en trygg foundation under det knasiga trendplaggen. • En statement-kavaj/jacka kan du också leta efter, med mycket bling bling, dekor, strass, paljetter och uppbyggda axelvaddar eller knappar. Tänk Dynastin möter Game Of Thrones! /C

Jag ska på CHIC-galan den 12 september och ser verkligen fram emot det. Räcker det att ange namn vid entrén eller ska man ha en biljett? Minns inte att jag fått någon biljett hemskickat men jag har skrivit ut bekräftelsen på betalning och kvittot. Vad är det som gäller? Trevlig helg! /Karin

SVAR: Vad roligt, då ses vi där! Du behöver ingen biljett, ange bara ditt för och efternamn vid entrén på Berns då du anländer kl 18.00 så står vi där med en lista och prickar av dig. Kommer bli en jättekul kväll! /C

Har du några shoppingtips i Paris? /Mashalasmycken

SVAR: Tyvärr inga uppdaterade, jag är i Paris alldeles för sällan. Och när jag väl är där är det ofta på jobb, för en intervju eller under en konferens och då har jag bara kanske tre timmar avsatt för shopping. Jag brukar fokusera på det där grandiosa, jätteschabraket till mall, Galeries Lafayette, just för att deras skoavdelning är så pass välsorterad och innehåller precis alla premiumbrands. Där har man ALLT samlat under ett tak, vilket är praktiskt under tidspress. Colette är en upplevelse, mest för att butiken är så hippt inredd. Paris kryllar ju av mysiga små stråk med personliga second hand-butiker och spännande mode, men jag hinner som sagt aldrig utforska de guldkornen. /C

Hej, jag har 2 frågor: 1. Hur ser hårtrenderna ut? jag är supertrött på min tråkiga frisyr…. 2. Hur kommer det sig att ni kommer att ge ut så få nummer av CHIC?! /Ellinor

SVAR: 1. På visningarna syntes inga supertydliga trender av bärbar karaktär tycker jag. Punktrenden var stor hos flera designers, om man nu gillar tuppkam, löshårslugg, undercuts och lila extensions, men det passar ju inte alla. Håren som gäller är rätt så moderata och vanliga som en bas, sen har det att göra med hur man stylar frisyren. En rejäl snedbena är fortfarande inne. Liksom ”ofixat” hår som ser ut att ha självtorkat (man ska tydligen kasta plattången i höst!). Om du är trött på din frisyr föreslår jag nog annars att göra något åt färgen. Då får man ett lyft utan att behöva klippa eller göra något annat radikalt. Rådgör med din frisör och kör på! 2. 4 utgåvor per år är vad vi i nuläget mäktar med då vi faktiskt inte har kvar vår redaktion. Vi börjar lite försiktigt i denna ända och ser vartåt det landar. Får man CHIC-abstinens går det ju att få sin dagliga dos på chic.se och vi kände att nya CHIC mer skulle slippa konkurrera med allt det där snabba utan kunna erbjuda en rekorderlig trendbibel som orkar grotta i den kommande säsongens trender och verkligen VISAR exakt vad man ska köpa och hur man ska bära det. /C

Vinterjackor, trendigast vintern 2013/14? Sen så undrar jag över ”Clarisonic Mia 2”, tror du den är värd en investering eller är det bluff och båg? Tack för en inspirerande blogg och kul att speedquizen är tillbaka:) /Martina

SVAR: Vinterjackor, där gäller den cocoonformade kappan eller jackan helt klart. Lite boxig i formen och gärna oversize. Om du vågar ge dig på två trender i en så köp en rutig. Eller satsa på en fårskinnsjacka (fusk går bra) i ljusgrått eller vitt, á la Isabel Marant. Gällande Clarisonic Mia 2 har jag inte hunnit testa den än men flera branschkollegor verkar gilla den. Viktigt att man använder rätt borsthuvud som är anpassat efter din hudtyp dock. Och överanvänd den inte för då tror jag att du kan rubba hudens naturliga skyddande hudlager. Roligt attt bloggen inspirerar dig! Kram /C

Får du behålla denna fina klänning som sys upp enbart för dig? /Meta

SVAR: Om du syftar på klänningen till CHIC-galan som Ida Lanto syr upp åt mig, så ja. Den behåller jag. Den är ju sydd efter just mina mått så jag får utgå ifrån att den kommer att passa just mig väldigt bra! 😉

Iiiiiiiiii vad kul med speedquiz! Höstens färger? Är statementhalsbanden helt ute nu till hösten/vintern? Och tycker du man kan ha Hasbeens med strumpor? Jag tycker det är superfint men min väninna dissar;)

SVAR: Höstens färger: se svar i tidigare fråga längre upp. Statementhalsbanden fortsätter sitt segertåg och vägrar ge upp. Det är egentligen mer ”rätt” med tunnare smycken överlag, men majoriteten av kvinnor vill fortfarande ha de där överdimensionerade, svulstiga rackarna som är bling bling (liksom jag) och utbudet i höst är större än någonsin. Strumpor i Hasbeens? Jag tycker nog att det funkar, men inte i för gräll färg, då blir det liksom många moment samtidigt! Satsa på ljusgrå med  någon fin kant eller textur i sig. /C

Hej! Är en 21 årig tjej som helt plötsligt fått världens sämsta självförtroende, känns som inget sitter bra eller ser snyggt ut på mig just nu. Jag förstår att alla kan ha svackor, men vad är ditt bästa tips på att ta sig ur dessa? Hur klarar du av att ständigt befinna dig i modevärlden och dess utseendehysteri? Och slutligen, vad tycker du om den träningshets som slagit ner som ett bombslag i Sverige? /Fredrika

SVAR: Alla har svackor, jag har ofta mina i samband med mens då hela jag svullnar upp och jag känner mig trött och oattraktiv. Men det är ju bara några dagar per månad. Det mesta går att lösa med smink tycker jag. Och fusk! Jag tar till allt fusk som finns för fasen! Och jag älskar att det FINNS så mkt hjälpmedel idag, mot ALLT! Det fanns det faktiskt inte då jag växte upp. Jag brukar ta en ”pepp”-kväll hemma då jag är så där låg då jag färgar ögonbrynen, peelar kroppen och torrborstar den, lägger en ansiktmask, kör brun-utan-sol och så rengör jag tänderna riktigt noga (jag har en fetisch för det här med tänder, tycker att grundfräschören och mitt välbefinnande börjar där). Och sen är det viktigt att ge sig SJÄLV komplimanger, att konstatera ”OK, jag kanske inte är Gisele Bündchen men FAN vad smal midja jag ändå har, den ska jag visa lite tydligare”. Om håret är bra så känns faktiskt det mesta i klädväg bra per automatik också. Så unna dig ett besök hos frissan. När det gäller kläder så är det så oerhört viktigt att man inte stirrar sig blind på storlekar på plagg heller utan hur kläderna SITTER. Man kan noja in sig annars över fåniga detaljer som ”Men jag har ju alltid kunnat ha storlek 38, varför måste jag storlek 40 nu?!” istället för att fokusera på att storlek 40 sitter så sjukt mkt snyggare på.

Gällande modevärldens utseendehysteri så har du helt rätt gällande den. Jag skulle ljuga om jag sa att den inte påverkade mig överhuvudtaget. Men samtidigt är jag så trygg i mig själv och mitt ”ordinarie” liv är så jäkla långt ifrån catwalks och designerskor och modevisningar. Jag lever i kontraster och gillar det. Mina barn skiter fullständigt i om jag hämtar dom i en Balenciaga-klänning eller en sunkig onepiece med kaffefläckar på. Hemma gäller komfort och function före fashion. Du bestämmer själv om du ska bli ett offer för utseendehysterin, eller om du hänger på den trenden för att du själv är nyfiken, eller om du nonchalerar den för att den är helt ointressant. Det är viktigt för mig att känna mig snygg och jag tänker på hur jag ser ut. Men jag är inte hysterisk utan kommer lika ofta till jobbet osminkad i träningskläder och knäskydd (vilket förvånar många). Balansen är viktig. Det är också roligare att få klä upp sig till en gala om man lufsat runt en sommar hemma i trädgården och haft håret i tofs och bott i sina Birkenstocks. Det handlar också om vilka du UMGÅS med. Jag jobbar med folk som har fötterna på jorden. Som inte är särskilt imponerade av hela modesvängen, även fast de verkar i den.

Träningshetsen tycker jag nästan uteslutande är positiv. Folk sitter ju på sina rumpor dagarna i ända, i bilköer och rör sig inte mer än de verkligen måste. Och knappt det. Många tycker att det är galet när man tränar fyra-fem ggr i veckan. Men det är ju bara fem timmar av veckans 168. Hets blir det väl först då man tillbringar flera timmar om DAGEN på gymet eller i löpspåret. Men jag känner inte så många som hinner eller vill göra det. Fysisk aktivitet är sällan av ondo. Sen handlar förstås även detta om balans och sunt förnuft. Och att man ska strunta i vilken träningsform som passar alla andra eller som är ”inne” nu. Utan hitta något som passar dig själv och dina rutiner, din karaktär, ditt humör osv.

Jag hoppas att du snart har kravlat dig ur din svacka. Bli inte så nedslagen av den utan se den som nödvändig motpart till de stunder av fabulousness som väntar dig härnäst! Kram C

TAGGAR
Kommentera | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar