Annons
AnnonsAnnons

10 steg till att bli mer MODEMODIG


SJP kappa

Är du en fashion-fegis? Våga bli modemodig istället! I nya CHIC visar vi en bildkavalkad på modemodiga Sarah Jessica Parkers fantastiska trendval. Både i sin roll som Carrie i SATC och privat är SJP en av våra mest omtyckta stilikoner, som hyllas världen över just på grund av sina modiga klädval och spännande kontraststylingar. Jag träffade och intervjuade både Sarah Jessica Parker samt hennes stylist, den excentriska Patricia Field, inför premiären av den första SATC-filmen och frågade ”Pat”, som SJP kallar henne, om hur man törs tänja på gränserna och utmana sig själv att klä sig lite mer vardagsglamouröst. Hennes – och mina egna tips presenterar jag här, som en förlängning av kvällens tema i ”Förkväll” på TV4:

10 STEG TILL ATT BLI MER MODEMODIG!

1. Välj först HUR modig du törs vara. Man behöver inte gå all in om man inte har det modet. Vill du vara 10% modemodig eller 70%? Fundera vad som skulle kännas bekvämt och inte ”utklätt” för din personlighet.

SJP gult

2. Byt ut det svarta! En mycket enkel tumregel är att våga välja en annan färg än tråkigt och förutsägbart svart. Den riktigt modemodiga testar att byta ut svart mot en rak motsatsfärg, typ vitt, gult eller chockrosa. Den mer försiktiga kan börja med att byta ut det svarta mot purpur, midnattsblått, grönt eller annan mörkare färg. ”Jag älskar djärvare färger och vilket intryck en kreativt skuren klänning kan innebära”, berättade Sarah Jessica Parker för mig.

3. Låt smycket/smyckena tala. Känns en freakad outfit från topp till tå inte som du, kan du behålla en relativt stram bas med ett par enkla byxor, T-shirt eller en klänning och basic skor. Men så adderar du ett (eller flera) riktigt tunga smycken som sköter den modemodiga, tysta kommunikationen. Pampiga drottninghalsband eller drivor med pärlor förvandlar dig från fegis till fashion på sekunden!

C8 modemodig3

Jag på premiären av första Sex and the City-filmen i paljettklänning och hatt!

4. Bär en huvudbonad. Och då menar jag inte en stickad mössa i grått. Nej, satsa på en riktigt feminin hatt! Gärna med fjäderdetalj i. Eller en turban med en stor, glittrig brosch. Eller en XL-stor variant, vidbrättad och i utstickande färg. Eller en mindre festhatt som den jag bär på bilden.

5. Låt det glittra. Ett kul sätt att få in glamour i vardagen är att låta något av plaggen du bär glittra. Rejäla paljetter eller stenbeprydda plagg är det som gäller här och inte några fjösiga lurextrådar. Håll resten av plaggen lite dämpade så får det glittriga ännu mer fokus. Typ ett par slitna jeans, ankelboots och en guldfärgad paljettkavaj – mycket, mycket snyggt!

Pat Field

Patricia Field ligger bakom globala trender som namnhalsbandet, tyllkjolen, det breda nitbältet, gladiatorheelsen och de skulpterade, överdimensionerade 80-talsaxlarna.

6. Korsbefrukta trender. Kan du inte bestämma dig för att vara gullig ballerina, cool punkare, sexig sekreterare eller sofistikerad businesslady? Var alla dessa saker – samtidigt! Välj en subtil liten detalj från respektive trend och pröva dig fram. Skapa egna trendmixer genom att blanda plagg hejvilt.

Access modemodig

Statementheels från Emilio Pucci/Net-a-Porter, hatt från Accessorize, fjäderhalsband från Zara och bälte från Asos.

7. Handskar, bälten, väskor och skor. Accessoarer med karaktär kan ge din outfit den rätta modemodiga slutfinishen. Som ett par orange, långa skinnhandskar, ett imponerade korsettbälte med guldbrokad eller mönstrade och rikligt dekorerade skor.”Ni skandinaviska kvinnor är ju rätt… storväxta. Ni får ändå inte på er små designerfodral så satsa på accessoarerna istället!”, sa Patricia Field frankt till mig.

8. Leta second hand. De mest minnesvärda plaggen som Carrie har burit i Sex and the City har inte alltid varit de dyraste designerkreationerna utan de personliga vintageklänningarna. ”Jag har hittat klänningar i gamla fabrikslokaler i Miami som kostade 5 dollar som jag hottat upp med sexiga bälten och dyra Louboutin-skor”, berättade Patricia Field om några av klänningarna som Carrie bar i den första SATC-filmen.

9. Feminint är grejen! Det vackraste, mest sensuella och klädsamma är plagg som är nästintill överdrivet feminina. Blicka bakåt i tiden och se hur dåtidens filmstjärnor och kvinnor klädde sig. Urringat, svepande längder, midjemarkerat, uppuffade axlar, dramatiska draperingar och höööööga klackar! Tänk på Anna Dello Russos citat ”Vem har sagt att mode ska vara enkelt?”.

10. Undvik clownfällan. Det är en hårfin skillnad på att vara modemodig och att se ut som en trendclown, typ Lady Gaga. Bli inspirerad av de som behärskar denna modemodiga konst med all den äran och lär av dem; Sarah Jessica Parker, Olivia Palermo, Agyness Deyn, Chloë Sevigny, karaktärerna i ”Gossip Girl” och ”Ugly Betty”, Taylor Swift, Zoe Saldana, Katy Perry, Michelle Williams. Inse dina möjligheter, men även dina begränsningar. Dress your age – and your size, som man brukar säga. Hotpants i vit lack kan vara jättefint på Katy Perry men kanske inte på någon annan.

Flinkenberg SJP

Jag och Sarah Jessica Parker. Hon klädd i Halston och Brian Atwood-klackar, jag i H&M-klänning och UGGs (det var kallt denna februari i New York…).

TAGGAR
6 kommentarer | Translate
OM CHARLOTTA

Charlotta Flinkenberg är avgående chefredaktör och grundare av CHIC. Parallellt med tidningsskapandet har hon varit programledare för ett eget program på TV3, skrivit två böcker och skaffat tre barn. Charlottas blogg bjuder på humor, självdistans och självklart en massa mode.

charlotta@flinkenberg.seARKIVAnnons
Annons

Laddar